Hlavní obsah

EU obviňuje Microsoft z omezování konkurence pomocí Exploreru

Evropská komise obvinila americkou softwarovou společnost Microsoft z nového porušování pravidel hospodářské soutěže. Microsoft oznámil, že komise to zdůvodňuje tím, že firma od roku 1996 začleňuje do svých operačních systémů pro osobní počítače internetový prohlížeč Internet Explorer. Stejný případ již v minulosti řešily americké soudy.

Článek

Komise zaslala Microsoftu "vyjádření námitek", v němž formulovala předběžný názor na tuto záležitost. Podle něj firma integrací Exploreru do operačních systémů Windows omezuje konkurenci tak, že brání rivalům v rozvoji.

Komise argumentuje, že rozhodnutí, které proti Microsoftu v této věci přijaly americké soudy, neznamenalo legalizaci propojení Windows - Explorer. Microsoft uvedl, že názor komise studuje a má na odpověď čas dva měsíce. Firma může požádat komisi o oficiální slyšení.

Stížnosti konkurenčních webových prohlížečů na to, že americký gigant ke svému operačnímu systému Windows přidává prohlížeč Internet Explorer, začala komise prošetřovat zhruba před rokem.

EU vede spory s Microsoftem léta

Spory ohledně praktik hospodářské soutěže vede EU s Microsoftem již dlouhá léta. Microsoft dostal loni v únoru od EK rekordní pokutu 899 miliónů eur za to, že nedostatečně plnil její nařízení a náležitě nezpřístupnil informace o svých produktech konkurentům.

Poskytovat informace konkurentům nařídila komise Microsoftu ve svém prvním zásadním antimonopolním rozhodnutí proti firmě z roku 2004. EK už v minulosti Microsoftu kvůli zneužívání firemní dominantní pozice na trhu operačních systémů osobních počítačů vyměřila dvě pokuty.

V roce 2004 firmu potrestala částkou 497 miliónů eur a nařídila jí učinit nápravné kroky; v roce 2006 jí pak dala další pokutu 280,5 miliónu eur za to, že se Microsoft nařízení dostatečně nepodřídil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám