Hlavní obsah

Celým světem se rychle šíří nový počítačový virus, který napadá Windows

Spojenými státy, Evropou a Asií se rychle šíří počítačový virus, který možná zanechává uživatele s operačním systémem Microsoft Windows napospas pirátům. Tento poplach ale může být planý, uvedla v noci ze soboty na neděli firma F-Secure. Podle jejích údajů vir již napadl ve světě téměř devět miliónů počítačů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákeřný počítačový software sice v poslední době patří mezi běžné starosti, nový virus je podle F-Secure nezvykle rychlý.

Za několik týdnů se šířil firemními počítačovými sítěmi rychleji než cokoli jiného za poslední roky.

Vir možná ale nepracuje tak, jak si jeho tvůrci přáli

Hlavní poradce F-Secure pro zabezpečení počítačů Patrik Runald uvádí, že vir varuje uživatele počítače na předstírané napadení a nabízí jako pomoc prodej antivirového softwaru.

Vir se tak šíří bez efektu, pro napadené počítače ale přesto může být hrozbou. "Gang, který je za tímto červem, ho zatím ještě nevyužil," míní šéf průzkumu F-Secure Nikko Hypponen.

"Můžou ale s jakýmkoli z těchto strojů udělat cokoli, kdykoli budou chtít," dodal. Microsoft vydal zabezpečovací software proti viru toto úterý.

Lidé z Microsoftu ale nebyli v sobotu k zastižení, aby se k odhadům finské firmy vyjádřili. Většina počítačů s Windows si bezpečnostní update stáhne automaticky. Hypponen ale dodává, že na zasažených strojích virus vyřadí tento update z provozu.

Původ viru je neznámý, lidé z F-Secure si ale myslí, že pochází z Ukrajiny. Hypponen dodal, že je kódovaný tak, aby počítače odtamtud nepoškozoval. Nabízí se vysvětlení, že autoři chtěli ujít pozornosti místních orgánů, napsala agentura AP.

Hackeři napadají počítače nejrůznějšími způsoby

Již v předešlých dnech proběhly zprávy o tom, jak mohou hackeři napadnout počítače s operačním systémem Windows.

Lidé, kteří si nestáhli bezpečnostní aktualizace z webových stránek Microsoftu nebo pomocí služby Windows Update, jsou stále v ohrožení.

Počítače ochromila také chyba Internet Exploreru

Kvůli chybě v Internet Exploreru mohl útočník propašovat do počítače virus. Stačilo, aby se člověk dostal na internetovou stránku, která chybu zneužívá. Virus poté umožní přečíst veškeré operace, které člověk na počítači dělá. Včetně zadávání hesel a bezpečnostních kódů, například při internetovém bankovnictví.

Chybu prý obsahuje většina aktuálních verzí Exploreru, především pak verze 7.0. Minulý týden již Microsoft vydal bezpečnostní aktualizaci, která opravuje chybu v Internet Exploreru.

Aktualizace jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update. Více informací o bezpečnostní chybě Internet Exploreru naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám