Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Stálice Windows XP

Právo, Novinky, mif, eom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se počítačový svět vyvíjí překotným tempem a neustále zlepšuje výkon, u programů jakoby to neplatilo. Jak jinak si totiž vysvětlit nekončící oblibu starého operačního systému Windows XP, který se na disky prvních počítačů dostal už 25. října roku 2001.

Článek

Loni byl sice nahrazen programem Windows Vista, ale ten si mnoho uživatelů nezískal. Windows XP je v současnosti nejpoužívanějším operačním systémem s 68procentním tržním podílem. Vista si drží necelých 20 %.

Situaci možná změní až Windows 7, který by měl podle Microsoftu vyjít v polovině roku 2009. Zároveň redmondský gigant dodal, že od nového systému si slibuje větší popularitu, než tomu bylo u Visty.

Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se k ní prodalo přes 180 miliónů licencí. Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládali přehnané naděje a výsledek nesplnil očekávání.

U Windows 7 by se to nemělo opakovat. Nový operační systém bude mít na hardware stejné požadavky jako měla Vista, aby si uživatelé nemuseli kvůli Windows 7 kupovat nová zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám