Hlavní obsah

Microsoft nabídne software na ochranu počítačů zadarmo

Americký softwarový gigant Microsoft přestane poskytovat software na ochranu počítačů před viry a zákeřnými programy za předplatné a nabídne ho bezplatně. Podnik to uvedl v noci na středu. Svým krokem se snaží oslabit pozici rivalů McAfee a Symantec.

Článek

Podnik má v plánu, že přestane prodávat službu Windows Live OneCare na konci června příštího roku. OneCare nyní stojí 49,95 dolaru za rok a vztahuje se nejvýše na tři osobní počítače.

Nový bezpečnostní program, který má v Microsoftu pracovní označení Morro, bude k dispozici k bezplatnému stažení ve druhé polovině příštího roku. Morro je pro práci s menšími a méně výkonnými počítači. Podle Microsoftu by měl proto přitáhnout zájem široké skupiny spotřebitelů.

Podle konkurenta McAfee je ale krok amerického gigantu znamením, že kapituloval. McAfee dodává, že OneCare za dva roky prodeje nezískala ani dvě procenta trhu. Microsoft měl s ostatními výrobci bezpečnostního softwaru v minulosti spory.

Lidé z firem Symantec a McAfee v letech 2006 a 2007 říkali, že Microsoft vyvíjí operační systém Windows Vista tak, aby jim zabránil v přístupu do jádra tohoto systému. Po vyjednávání a na nátlak regulátorů v Bruselu Microsoft oznámil, že potřebné informace dodá, napsala agentura Reuters.

Na počítač útočí přes 2000 nevyžádaných mailů za měsíc

V rámci pokusu brouzdalo 50 lidí z celého světa 30 dní na webu, aniž by jejich počítače byly nějak chráněny. Pro účely experimentu se jeho účastníci podívali na internetu i do míst, kam se většina uživatelů neodváží. Cílem přitom bylo zjistit, kolik spamu takovým chováním k sobě přitáhnou, o jaký spam půjde a jaký bude jeho dopad.

Experiment S.P.A.M společnosti McAfee zřetelně ukázal, že spam se stále vyvíjí, více využívá lokálních jazyků a místních kulturních specifik a je čím dál cílenější, čímž se znesnadňuje jeho odhalení. Účastníci tohoto experimentu z 10 zemí obdrželi více než 104 000 spamových e-mailů.

Se spamem si můžete poradit sami

Proti nevyžádané poště se můžete bránit i sami prostřednictvím různých nástrojů, které najdete např. na této stránce.

Pokud používáte freemailovou službu portálu Seznam.cz, můžete navíc využít vestavěného antispamového nástroje.

V přepočtu na jednoho účastníka se jednalo v průměru o 2 096 spamových zpráv, tj. asi 70 nevyžádaných e-mailových zpráv denně. Jedním z cílů bylo to, že – v rozporu s představou řady lidí – spam není jen něčím obtěžujícím, ale představuje skutečnou hrozbu; navíc neexistují žádné známky toho, že by tato hrozba ustupovala. Více se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám