Hlavní obsah

Smajlíci v on-line komunikaci nahrazují mimiku obličeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emoce, které člověk projevuje při rozhovoru, jsou velmi nakažlivé. Podle odborníků se však pocity nepřenáší pouze při komunikaci tváří v tvář, ale také při kontaktu mobilem či na on-line chatu. Prostředkem k jejich vyjádření jsou přitom tzv. emotikony neboli smajlíky (smiles).

Článek

Mnoho lidí používá obličejíčky vyjadřující nejrůznější nálady právě proto, aby svou zprávu doplnili o emoční stránku. Rozměr, který mnohdy pouze z textu vyčíst nelze, zatímco při komunikaci tváří v tvář jej člověk vyčte z mimiky a slyší z hlasu.

A právě emoce vyjádřené prostřednictvím smajlíků jsou podle studie odborníků z New Yorku stejně nakažlivé jako emoce přenášené v klasickém rozhovoru. Proto kdo emotikony zneužívá či používá neuváženě, může narazit. Pro příjemce mají totiž stejný význam jako právě mimika mluvčího.

A právě emoce vyjádřené prostřednictvím smajlíků jsou podle studie odborníků z New Yorku stejně nakažlivé jako emoce přenášené v klasickém rozhovoru. Proto kdo emotikony zneužívá či používá neuváženě, může narazit. Pro příjemce mají totiž stejný význam jako právě mimika mluvčího.

Profesor Jeffrey Hancock z Cornell University v New Yorku zjistil, že lidé při on-line či mobilní komunikaci dokážou z emotikonů odhadnout přesně nejen emoce druhého, ale tyto emoce se na něj přenáší a jsou tedy nakažlivé. Kdo mluví se smutným člověkem, je na konci komunikace s ním smutnější, kdo naopak hovoří s někým nabitým pozitivní energií, je po skončení hovoru veselejší. Studii publikoval časopis New Scientist.

Lidé tráví u internetu stále více času

Podle odborníků nejsou třeba dva dny strávené u internetu tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát. Ale pozor: dlouhé hodiny prosezené u počítače nejsou jediným kritériem, kdy můžeme začít uvažovat o pomyslné závislosti. Kdy by se tedy měla v hlavě rozsvítit pomyslná kontrolka?

„Pokud začíná internet poskytovat pouze uspokojení a neplní funkci pracovní ani žádnou jinou, začíná to být na pováženou,“ vysvětluje národní protidrogový koordinátor, psychiatr a psycholog Kamil Kalina.

„Když člověk není schopen emočního a sociálního kontaktu mimo počítačový svět, a fungování ve světě přirozeném, který všichni sdílíme, se vyhýbá, tehdy se může začít jednat o počínající závislost.“ Odhaduje však, že skutečně závislých není v české populaci více než jedno promile uživatelů. „Všude jinde se jedná spíš o zlozvyk,“ říká.

Závislost na zelené kytičce

Šestnáctiletá Zuzana měla zkažené léto. Vysvědčení na konci roku nedostala. Měla totiž před sebou reparát z fyziky. Podle jejích rodičů byl důvodem právě internet.

„Když sedí za počítačem, vůbec nevnímá čas. Kdybych ji nehnala spát, seděla by u něj do noci. Nejčastěji má otevřenou tu svoji zelenou kytku,“ rozčiluje se její matka.

Zelená květinka je symbolem ICQ, oblíbeného internetového komunikačního kanálu. Zejména mladí lidé se na něm vydrží bavit hodiny a hodiny.

Když začala Zuzana vysedávat u počítače, zhoršil se jí nejen prospěch ve škole, ale dostavily se i poruchy spánku a začala nabírat kila. „Nejedla třeba celý den, a pak vyluxovala ledničku,“ stěžuje si její matka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám