Hlavní obsah

Jak zálohovat do počítače chráněné video a snadno ho uložit do mobilu

S počítači jsou už neodmyslitelně spojeny všemožné kapesní přehrávače a telefony, které kromě MP3 zvládají i videosoubory. Pokud máme zrovna v našem zařízení dostatek paměti, můžeme si snadno převést film z PC do mobilního zařízení. Nejjednodušeji a zároveň i nejlevněji to zvládneme například přes program Any Video Converter, který je dostupný zcela zdarma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Při stahování a převodu dat z DVD narazíte na ochranu obsahu proti kopírování.

Článek

Aplikace umí do formátu stravitelného mobilem nebo kapesním přehrávačem převést jak DVD, tak uložený soubor na pevném disku. Připravte se pouze na to, že celá operace zabere nějaký čas, který bude záviset na výkonu vašeho počítače.

Co s ochranou DVD

Při stahování a převodu dat z DVD narazíte na ochranu obsahu proti kopírování. Jedná se o takzvanou CSS technologii (Content Scramble System), která šifruje data uložená na placce a snaží se zabránit jejich stažení. S vhodnými programy, které zmiňujeme níže, CSS snadno obejdete.

Operace by vás neměla znepokojovat, protože podle českého právního řádu máte nárok na pořízení kopie pro osobní účely. Například pro sledování filmu i na jiném přístroji (mobilu), než je stolní DVD přehrávač, kde spouštíte originální placku. Samozřejmě platí, že takto získaný film nebo jiné multimediální dílo nesmíte nabízet dále.

Pro kopírování DVD doporučujeme programy DVD Decrypter nebo DVD Shrink. Kdo chce ještě kvalitnější software, ten si bude muset připlatit třeba za takový DVDFab. Tyto aplikace se hodí i lidem, kteří mají problémy s přehráním poškrábaného disku (film se zasekává, data z média se dlouze načítají).

Audio a video soubory jednoduše uložíte do počítače a vypálíte jako záložní kopii na nové DVD. Pak už by s kotoučem neměl mít problém ani váš stolní DVD přehrávač.

Programy vhodné pro zálohování DVD a změnu formátu
DVD Shrink
Výborný program pro zálohování DVD kotoučů. Aplikace je schopná převést film i z dvouvrstvých DVD na jednovrstvé. Pak musíte použít nastavení „Re-author“ a vlastně znovuvytvořit obsah nového DVD tím, že vyberete vámi požadované video a zvukové stopy a titulky (můžete je v záložce Compression Settings i zkomprimovat).  DVD jsou často zaplněná obsahem, který nepotřebujete (příkladem jsou další jazykové stopy nebo bonusová videa) a DVD Shrink vám tak pomůže zbytečná data odstranit z nové kompilace. Do programu si můžete stáhnout i češtinu.
Any Video Converter
Práce s programem je velmi jednoduchá. Po otevření hlavního okna klikněte na „Add Video“ (přidá videosoubor) a vyberte zdroj – buď soubor, nebo film na DVD. V pravém horním rohu pak v záložce „Profile“ zvolte profil výsledného formátu. Pokud tedy převádíte video na mobil nebo jiný kapesní přístroj, dejte „Mobile Phone MPEG Movie“.  Z videosouboru můžete vyripovat i pouhou zvukovou složku. V tom případě klikněte v profilu na „WAVE Audio“. Nyní stačí potvrdit klikem na „Encode“ a počkat si, až počítač schroupá všechna data.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám