Hlavní obsah

Hollywood chce dát soudně zakázat software pro kopírování DVD

Šest velkých hollywoodských filmových studií se obrátilo na soud, aby společnosti RealNetworks zakázal šířit software na kopírování disků DVD. Studia uvádějí, že její program RealDVD umožňuje spotřebitelům kopírovat originální disky od přátel nebo z půjčoven.

Článek

Studia tvrdí, že kvůli tomu přicházejí o tržby z prodeje svých filmů na DVD. Pokud by si spotřebitelé přestali kupovat DVD a místo toho si filmy kopírovali z disků z půjčoven, jen ve Spojených státech by letos přišla studia o tržby 15 miliard dolarů, uvedla agentura Adams Media Research.

V USA se filmy půjčují například v sítích Netflix a Blockbuster. Studia předložila svou žádost okresnímu soudu v Los Angeles. Tvrdí v ní, že program RealDVD nezákonně obchází ochranu proti kopírování filmů, která je na discích zanesena. RealNetworks začala nový program šířit mezi spotřebitele toto úterý.

Programy na kopírování DVD svádí lidi ke zneužití

"Je to očividná a neodolatelná pobídka pro spotřebitele," uvádějí studia v žádosti. "Proč, může se někdo ptát, bych měl platit 18,50 dolarů za koupené DVD, když si ho můžu půjčit za 3,25 USD a udělat si natrvalo kopii?" píše se v dokumentu.

Program RealDVD se prodává za 30 dolarů. Umožňuje zkopírovat DVD do počítače nebo na přenosný pevný disk, ale nedovoluje tyto soubory pak přeposlat jinému uživateli. RealNetworks proto na svých internetových stránkách uvádí, že RealDVD je stoprocentně legální.

RealNetworks také tvrdí, že program dovoluje zkopírovat disk až do pěti počítačů, pokud si uživatel koupí navíc čtyři dodatečné licence k programu, každou za dalších 20 dolarů.

Podnik zdůrazňuje, že jeho program nijak neupravuje kódovací technologii disku, která brání hromadné výrobě pirátských kopií. Lidé z RealNetworks uživatele od zneužití programu ke kopírování disků z půjčoven odrazují. Připouštějí ale zároveň, že v tom nemůžou lidem nijak zabránit. 

Studia proto již minulý týden žádala RealNetworks, aby RealDVD nepouštěla na trh. Žalobu podaly Paramount Pictures patřící Viacomu, Sony Pictures od Sony, Twentieth Century Fox ze skupiny News Corp, Universal patřící General Electric, studio Disney a Warner Bros ze skupiny Time Warner, napsala agentura AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám