Hlavní obsah

BSA bude kontaktovat tisíce firem kvůli používání nelegálního softwaru

Novinky, mif

Protipirátská organizace BSA bude v říjnu kontaktovat na 15 tisíc společností, u kterých má podezření na používání nelegálního softwaru ve firemních počítačích. Osloveny budou především malé a střední firmy, kde se podle BSA vyskytuje nejvíce nelegálního softwaru.

Článek

„Začátkem října se BSA obrátí na management a majitele více než 15 tisíc firem po celé České republice. Upozorníme je na rizika spojená s přehlížením užívání nelegálního softwaru ve firmě či jeho tolerováním a poradíme jim, jak se s pirátstvím jednou provždy vypořádat,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance), která sdružuje přední výrobce softwaru.

Podle poslední studie analytické společnosti IDC patří Česko mezi 30 zemí s nejnižší mírou pirátství a v pomyslném žebříčku zaujímá 22. místo. Již druhým rokem nelegálně užívá 39 procent softwaru, což tuzemskému softwarovému odvětví způsobuje ztráty ve výši 2,9 miliardy korun.

„Nejčastějším prohřeškem je instalace více kopií softwarů, než povoluje licenční smlouva. Dalším rizikem jsou zaměstnanci, kteří si nekontrolovatelně instalují software pro soukromé účely. Pokud firma nedělá pravidelné kontroly legálnosti softwaru, během krátké doby může v závislosti na své velikosti užívat nelegální software v hodnotě statisíců i miliónů korun. To se může managementu vymstít,“ dodal Hlaváč.

Za posledních čtrnáct let se podařilo v Česku snížit míru pirátství o 27 procentních bodů – z 66 procent na současných 39 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám