Hlavní obsah

Počítačové viry dobývají vesmír, zaútočily i na kosmickou stanici

Novinky, Miloslav Fišer

Agentura NASA přiznala, že notebooky na mezinárodní kosmické stanici byly nakaženy počítačovým virem. Celá situace je o to vážnější, že se jednalo asi o rok starého červa s názvem W32.Gammima.AG, který měl být již dávno zaklíčován v antivirovém programu.

Článek

Pro vesmírnou stanici by však virus W32.Gammima.AG neměl představovat výrazné bezpečnostní riziko a neměl by jakkoliv ochromit chod kosmické stanice. Hlavním úkolem tohoto viru je sbírání přihlašovacích údajů z on-line her. Všechna data poté následně virus zasílá na vzdálený server.

Podle vyjádření NASA virus nezasáhnul řídicí jednotku ani provozní systémy stanice. Infikováno bylo pouze několik notebooků, které slouží především pro e-mailovou komunikaci se Zemí.

Zabezpečení internetové komunikace na vesmírné stanici je prý podle odborníků na velmi vysoké úrovni. Virus se tedy na notebooky dostal nejspíše pomocí přenosného USB flashdisku.

Podobný virus byl před několika měsíci velkou hrozbou i na Zemi
Před několika měsíci byl jednou z nejrozšířenějších počítačových hrozeb trojský kůň Win32/PSW.OnLineGames. Uvedený trojský kůň vykrádá údaje z počítačových her a dokáže zaznamenávat historii stisknutých kláves, a tedy i použitá uživatelská jména a hesla.

Velitel stanice Sergej Volkov zjistil problém díky programu Norton Antivirus, kterým kontroloval paměťovou kartu s fotografiemi. Po zjištění infiltrace Volkov společně s dalším kosmonautem Gregem Chamitoffem spustili test na dalších počítačích.

Při testování některých notebooků dokonce zjistili, že na některých strojích není antivir vůbec nainstalován. Na veškeré notebooky tak byl záhy doinstalován Norton Antivirus. Do budoucna NASA plánuje výrazně posílit bezpečnost, a to i v rámci používání osobních paměťových karet a USB flashdisků.

Reklama

Související články

Téměř polovina počítačů je zavirovaná

Podle statistik společnosti ESET bylo 44 % počítačů zkontrolovaných pomocí nástroje ESET Online Scanner nakaženo minimálně jednou virovou hrozbou. Za 10 měsíců...

Výběr článků

Načítám