Hlavní obsah

Komunikační program QIP 2005 byl v červenci populárnější než ICQ

Přestože to licenční podmínky ICQ neumožňují, někteří z nás jistě používají ke komunikaci přes ICQ takzvané neoficiální klienty, jako je QIP nebo Miranda. Statistiky serveru slunecnice.cz dokonce hovoří o tom, že QIP 2005 byl v červnu stahovanější než ICQ 6 a Skype.

Článek

Server podle mluvčí Hanky Rošické zaznamenal výrazný nárůst stahování kvůli problémům, které způsobila změna protokolu programu ICQ. Ty souvisely s fungováním starších verzí ICQ a alternativních klientů.

Stále oblíbenější software QIP 2005 překonal druhé ICQ s českou lokalizací v počtu stažení o 120 procent. Třetí skončila anglická verze ICQ 6. Starším verzím ICQ nebo jejich úpravám patřila i šestá, sedmá a desátá příčka.

QIP je původem od ruských programátorů, ale postupně se začal rozšiřovat stálé více i mezi uživatele mimo zemi jeho původu. Je to jeden z mnoha komunikačních IM (instant messenger) programů, přes který se posílají a přijímají zprávy.

Hlavní funkcí programu Skype, který obsadil čtvrté místo, je telefonování zdarma. Alternativou ICQ je také aplikace Miranda Instant Messenger, která se umístila na deváté příčce.

ICQ je často kritizováno kvůli uzavřenému protokolu

Právě kvůli uzavřenému a často se měnícímu protokolu, bez možnosti výběru libovolného klienta, je síť ICQ často kritizována.

Nejvíce je ICQ využíváno právě v České republice, přestože podle celosvětového trendu začíná být i u nás stále populárnější Windows Live Messenger (MSN) od Microsoftu. Oblíbenosti se těší i protokol Jabber. Ten má však v našich končinách stále zanedbatelný podíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám