Hlavní obsah

Největší hrozbou pro počítače v Česku je nevyžádaná reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenější hrozbou pro počítače v Česku jsou v posledních měsících programy s nevyžádanou reklamou, které se agresivně šíří prostřednictvím internetu. Největší podíl měl minulý měsíc program Virtumonde s více než sedmi procenty, na druhém místě skončil další reklamní program MywebSearch. Vyplývá to ze statistiky společnosti Eset.

Článek

Ve světě se nejvíce šířil program Win32/PSW.OnLineGames, který napadá počítače hráčů internetových her a uživatelů virtuálních světů typu SecondLife a shromažďuje citlivá data uživatelů. Podle zástupců Esetu se útočníci kromě neškodných virových útoků a obtěžování zaměřují na důmyslné podvodné metody.

Úspěšné útoky mají za následek reálnou finanční škodu, protože vykrádají informace z uživatelských účtů, nebo odcizují postavy z her či virtuálních světů. Díky vysoké poptávce po tomto virtuálním zboží se následně data prodávají na černém trhu.

Popularity vyměnitelných médií, zejména USB disků, využívají tvůrci virových hrozeb, kteří jejich pomocí a prostřednictvím souboru autorun.inf šíří stále velké množství trojských koní. Programy z rodiny INF/Autorun se v červenci celosvětově umístily na druhém místě s podílem téměř pět procent. O jeden procentní bod menší podíl měly programy Virtumonde, které v Česku vedly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám