Hlavní obsah

Microsoft připravuje rovnou dva pokračovatele systému Windows Vista

Většina z nás si ještě ani nezvykla na operační systém Windows Vista a stále používá starší Windows XP. Microsoft už ale plánuje hned dva pokračovatele Vist. Po Vistách budou na konci roku 2009 představeny Windows 7 a po nich přijde operační systém Midori.

Článek

Nová verze operačního systému Windows, která se zatím označuje jako Windows 7, by se měla objevit na trhu ke konci roku 2009 a měla by vystřídat aktuálně prodávané Visty. Hlavní předností nového systému by měla být možnost ovládání dotekem.

Schopnost používat doteků prstů na monitoru k ovládání počítače by znamenala pro počítačové technologie novou revoluci. Apple udělal z dotykového displeje hlavní prvek světového úspěchu svého multifunkčního mobilního přístroje iPhone. Za prvních 11 měsíců na trhu se jej prodalo asi šest miliónů.

Přestože Windows 7 budou oficiálně představeny až v roce 2009, Microsoft již nyní připravuje dalšího nástupce. Po Vistách a Windows 7 přijde na trh operační systém Midori. Microsoft zatím bližší informace o tomto systému neuvedl. Proč název Midori? Vymýšlení kódových názvů technických novinek může být podle zahraničního zpravodajského serveru BBC rafinovaný business.

Jak vzniká název operačního systému

Když navrhujete nový způsob kloubového propojení nákladních vozů nebo zefektivnění výroby polymerů, nemusíte se pracovním názvem tolik zabývat. Pokud jste ale Microsoft, Apple či některý z velkých gigantů, které vyrábějí konzumní elektroniku, většina vašich projektů, i když je ještě v plenkách, se může lehce stát celosvětově známá. Diskutování o produktech na nejrůznějších fórech a blozích s sebou přináší velký potenciál bezplatné reklamy.

Kódové označení ale musí být trefné. Běžně se používají neobvyklá jména, která vyčnívají z řady a nemají žádný negativní význam. Takže se zdá trochu podivné, proč si Microsoft pro svůj poslední projekt vybral právě slovo "midori". Na konci vývoje má být internetově orientovaný systém pro svět, kde lidé používají k přístupu k aplikacím více než jeden počítač.

První věc, která se některým lidem u slova midori vybaví, je extra sladký japonský likér zelené barvy s příchutí melounu. Likér je základní složkou pro koktejly Green Alien, Japanese Slipper a Giraffe Snot.

Midori je také japonské slovo pro zelenou barvu, takže se za tím může skrývat pochopení pro ekologii. Ale japonština používá výraz midori i v dalším smyslu. Existuje zelený den, midorinohi. Každý rok se 29. dubna na narozeniny zesnulého císaře Hirohita schází tisíce dobrovolníků, kteří sázejí stromy, aby tím pomohli životnímu prostředí. Midori se objevuje v japonských názvech míst a je to také docela běžné ženské jméno.

Midori je houslistka i spisovatelka

Midori je japonská houslistka a další Midori je v Japonsku známá spisovatelka, která se věnuje lidské sexualitě. Existuje i pornoherečka, která se jmenuje Midori. Jistá Midori Snyderová píše fantasy romány a Midori Macuová navrhuje spodní prádlo. Ale nejpodivnější je, že kódové jméno Midori již bylo v minulosti použito.

Stejný název zvolila i jedna distribuce Linuxu. Pro společnosti je typické, že používají místní jména. Podle Dana Grabhama, editora internetového magazínu techradar.com, Microsoft používá pro své produkty názvy hor. Společnost Intel, která se zabývá čipy a procesory, vybírá americká místní jména.

Místopis pojmenování

"Pokud vyberou název místa, je to lépe zapamatovatelné než jen číslo, které může být matoucí. Ještě jsem nepřišel na to, odkud je Midori. Hádal bych, že to bude mít japonskou spojitost," uvedl Grabham.

Microsoft má zvláštní slabost pro kanadské lyžařské středisko Whistler Blackcomb, odkud kódová jména čerpá. Na konci projektu s označením Whistler představil Windows XP, z Longhornu se staly Windows Vista a příští generace operačního systému byla pojmenována Blackcomb.

Později vývojáři změnili název na Vienna a nakonec na Windows 7. I další kódová označení mají vazbu na lyžařské středisko Whistler. Jména jako Bobcat, Freestyle, Harmony, Cougar, Symphony, Emerald a Springboard pocházejí z názvů vleků či sjezdovek.

Kódová jména mohou dát špetku étosu lidem, kteří za produkty stojí. Každá distribuce Linuxu s sebou nese nejen číslo verze, ale i jméno, například Breezy Badger (Bodrý jezevec), Feisty Fawn (Divoký kolouch) a Gutsy Gibbon (Kurážný gibon). Co ale přesně Midori znamená, zůstává tajemstvím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám