Hlavní obsah

Některé starší verze ICQ přestaly fungovat

Novinky, Miloslav Fišer

Během úterý a středy se takřka všem uživatelům ICQ ukázala na monitoru hláška, že pro další používání ICQ je nutné stáhnout novou verzi klienta. To alespoň platí, pokud jste používali oficiálního klienta verze 5.1. Společnost AOL, která je zodpovědná za chod protokolu a vývoj sítě, totiž zablokovala přístup ze starších ICQ klientů.

Článek

V současné době se tedy "oficiálně" připojíte k ICQ pouze pomocí nejnovější verze 6. Společnost AOL nebere ohled ani na to, že některým uživatelům novější verze jednoduše nevyhovuje.

Přestože to licenční podmínky ICQ neumožňují, někteří z nás jistě používali takzvané neoficiální klienty, jako je QIP nebo Miranda. Zajímavostí je, že novější neoficiální klienti, konkrétně QIP verze 8070 a QIP Infium jsou plně funkční, a to i po změně protokolu, kdy ICQ 5.1 už používat nelze.

Zablokován byl tak podle prvotních zjištění starší a oblíbený QIP verze 8060. Postoj AOL je však nejasný, a tak je možné, že s postupem času přestanou fungovat i doposud plně funkční klienti.

Právě kvůli uzavřenému a často se měnícímu protokolu, bez možnosti výběru libovolného klienta, je síť ICQ často kritizována. Nejvíce je ICQ využíváno právě v České republice, přestože podle celosvětového trendu začíná být i u nás stále populárnější Windows Live Messenger (MSN) od Microsoftu. Oblíbenosti se těší i protokol Jabber. Ten má však v našich končinách stále zanedbatelný podíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Z ICQ údajně zmizely tisíce účtů

Hackeři se zřejmě dostali do databáze provozovatelů komunikačního programu ICQ. Na webovém fóru věnovaném tomuto programu si totiž řada uživatelů stěžuje,...

Tři milióny Čechů volají pomocí Skypu

Program k volání přes internet Skype je jedním z nejpoužívanějších programů svého druhu v České republice. Tomu koneckonců nasvědčují i statistiky společnosti,...

Výběr článků

Načítám