Hlavní obsah

Na internetu řádí vir, který vykrádá údaje z online her

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Razantní nástup zaznamenal v žebříčcích nejrozšířenějších počítačových hrozeb trojský kůň Win32/PSW.OnLineGames, který se začíná čím dál více šířit prostřednictvím USB médií, k čemuž využívá automaticky spustitelný soubor autorun.inf. V květnu byl tento trojan rozpoznán téměř v 18 % ze všech zaznamenaných hrozeb. Vyplývá to z aktuálních výsledů statistického systému ESET ThreatSense.Net.

Článek

Uvedený trojský kůň vykrádá údaje z počítačových her a dokáže zaznamenávat historii stisknutých kláves, a tedy i použitá uživatelská jména a hesla. Novým standardem se stává jeho šíření pomocí souboru autorun.inf. Samotná směs infiltrací s obsahem souboru autorun.inf pod názvem INF/Autorun, která dominovala žebříčku hrozeb v posledních měsících, se v květnu propadla až na třetí místo s 5,34 %.

Před INF/Autorun na druhém místě skončil adware Win32/Adware.Virtumonde (5,49 %). Do první květnové pětky se dostal i Win32/Pacex.Gen, který slouží jako nosič pro různé druhy infiltrací, využívajíce charakteristicky zašifrovaný obal. Je použitý zejména v trojských koních, vykrádajících hesla z uživatelova počítače a téměř výlučně se používá ve Win32/PSW.OnLineGames.

Virových hrozeb bylo v květnu hned několik

Páté místo v květnu patřilo známému adware Win32/Adware.SearchAid. Lokální statistika ESET ThreatSense.Net pro Českou republiku registruje v květnu jako nejrozšířenější hrozbu adware z rodiny Virtumonde. Win32/Adware. Virtumonde (7,07 %) je adware aplikace zneužívaná k doručování nevyžádané pošty do počítače, případně k otevírání desítek reklamních sdělení ve vyskakovacích oknech na obrazovce uživatele.

Druhá nejrozšířenější květnová hrozba v ČR byl Win32/Adware.SearchAid s (4,03 %). Třetí skončil INF/Autorun (2,93 %), který sice již nedosahuje dřívější rozšířenosti, ale jehož postupu šíření nyní využívají i jiné hrozby jako například právě rostoucí Win32/PSW.OnlineGames.

Čtvrtou českou hrozbou pro květen byl pak Win32/Statik (2,83 %). Celosvětově nejrozšířenější hrozba Win32/PSW.OnlineGames, která v současnosti drtí globální rekordy rozšířenosti, se u nás zatím příliš nerozšířila a se 2,56 % obsadila páté místo.

Reklama

Související témata:

Související články

Internetem kolují zavirované valentýnky

Zavirované valentýnské vzkazy se již začaly objevovat na internetu. Uvedl to výrobce antivirů Eset. Společnost již zachytila zachytila nové verze červů Nuwar,...

Viry denně infikují milióny počítačů

Každý den jsou po celém světě infikovány milióny počítačů nějakým virem. Antivirové programy jsou ve většině případů nedostatečnou ochranou. Pojďte se podívat...

Výběr článků

Načítám