Hlavní obsah

Microsoft: Příští Windows budou mít dotykové ovládání

Společnost Microsoft chce v příští verzi svého počítačového operačního systému Windows nabídnout uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple.

Článek

Nová verze systému, která se zatím označuje jako Windows 7, by se měla objevit na trhu ke konci roku 2009, řekl v úterý šéf Microsoftu, Steve Ballmer.

Ballmer spolu s předsedou správní rady Billem Gatesem představil některé prvky nových Windows na prezentaci v jižní Kalifornii. Nový software označili za "multi-touch", tedy takový, který zpracuje více dotyků najednou.

Schopnost používat doteků prstů na monitoru k ovládání počítače by znamenala pro počítačové technologie novou revoluci. Apple udělal z dotykového displeje hlavní prvek světového úspěchu svého multifunkčního mobilního přístroje iPhone. Za prvních 11 měsíců na trhu se jej prodalo asi šest miliónů.

Ovládejte počítač dotykem, ale i hlasem

Gates prohlásil, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem. "Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.

Nové technologie dají uživatelům možnost ovládat počítače kromě dotyků i hlasem, budou schopny automaticky třídit různé druhy obrazových materiálů a používat místo klávesnice elektronický inkoust.

Reklama

Související články

Nová Windows pro servery jsou na světě

Microsoft ve čtvrtek v americkém Los Angeles představil nový serverový operační systém Windows Server 2008. Spolu s ním firma ukázala také další generaci...

Výběr článků

Načítám