Hlavní obsah

Surfujte bezpečněji: Internet Explorer 7 versus Firefox 2

Internetových hrozeb každým dnem přibývá. Příkladný uživatel se jim může úspěšně bránit stále aktualizovaným antivirem a operačním systémem. Účinnou obranou může ale také být vhodná volba internetového prohlížeče. Nejznámějšímu Internet Exploreru jen velice těsně sekunduje Mozilla Firefox, který je často označován za bezpečnější. Přinesla v pořadí již sedmá verze Internet Exploreru nějakou změnu?

Článek

Internet Explorer 7 je součástí nových Windows Vista. Stahovat jej mohou také vlastníci starších Windows XP vybavených servisním balíčkem SP2 nebo novějším. Program v průběhu instalace vyžaduje dočasné vypnutí antivirových a protišpehovacích systémů (tzv. antispyware).

Explorer navíc prozkoumá pravost Windows, překope jeho vnitřnosti, a pak požádá o restart počítače. Informace získané v průběhu instalace Explorer nahlásí Microsoftu.

Ovládací prvky má sedmý Explorer rozloženy poněkud jinak

Tlačítka byla přesunuta z levé na pravou stranu. Chvíli potrvá, než si na něj zvyknete. Pokud střídáte mezi IE 7 a Firefoxem, budete si pravděpodobně na nevšední layout Exploreru stěžovat.

Nestandardní vzhled však oceníte při surfování. Pro obsah internetu totiž ponechává více místa než konkurence. Procházení webu přes záložky, čtečky RSS (formát pro čtení novinek na stránkách, slouží ke shromažďování obsahu), lepší bezpečnostní funkce.

Načtené stránky podrobuje analýze a snaží se zjistit, zda se nejedná o podvržené weby. Dovoluje také vymazávat stopy, které jsme v něm zanechali po procházení internetem. Dělá to však složitěji než Firefox. Vadí nám také pomalé uvádění oprav.

Konkurenční Firefox 2

Nahrání prohlížeče Firefox 2 do operačního systému Windows je otázkou minut. Pouze stáhnete několikamegabytový instalační balíček (například z mozilla.com) a necháte instalátor dělat svou práci. Nemusíte přitom vypínat bezpečnostní programy ani restartovat počítač.

Firefox můžete navíc odinstalovat. Naproti tomu Explorer z počítače nedostanete ani koňským spřežením. Vzhledem se Firefox 2 příliš neliší od předchozích verzí, či od IE 6. Čím vyniká, to je podpora obrovského množství vývojářů, kteří chrlí jedno rozšíření za druhým.

:. FireFox. Ilustrační fotografiefoto: Mozilla

Témat pro prohlížeč vzniká nekonečné množství a kdo je ochoten do programu neustále přidávat nová, ten si svůj oblíbený layout najde. Záložky ani RSS čtečky nechybí. Zalíbila se nám funkce obnovení všech dříve otevřených stránek, pokud prohlížeč neočekávaně spadl.

Výhoda Firefoxu nad konkurencí spočívá v rychlosti, s jakou jsou uváděny aktualizační balíčky. Často jsou na světě dříve, než stačí zareagovat podsvětí internetu. Slabým místům v bezpečnosti, které jsou někdy hodnoceny jako kritické, se však program podobně jako IE 7 nevyhnul.

Anketa

Jaký internetový prohlížeč používáte?
Internet Explorer
23,2 %
Mozilla Firefox
67,1 %
Jiný
9,7 %
Celkem hlasovalo 11567 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám