Hlavní obsah

Tuning internetového prohlížeče, aneb jak na doplňky pro Firefox

Představte si stránky načítající se tak, jak budete pohybovat myškou. Prohlížeč, který za vás zkontroluje pravopis. Připadá vám to jako sen? Opak je pravdou. To vše umožňují doplňky, jež rozšiřují možnosti webových prohlížečů. Jejich instalace je přitom tak jednoduchá, že ji zvládne i začátečník.

Článek

Obsah internetu není přístupný pouze přes Internet Explorer (IE), který stále používá většina uživatelů. Za několik let mu ale vyrostli zdatní konkurenti (Firefox a Opera), z nichž ten první začal Exploreru výrazně šlapat na paty. V Česku se mu navíc dobře vede. Do počítačů jej už pustilo téměř 40 procent Čechů.

Jako jeden z prvních začal nabízet blokování vyskakujících oken (pop-up), zpřístupnil surfování po internetu v panelech (nemusíte mít otevřeno několik oken, stačí jedno) a dovolil uživatelům, aby si jej přizpůsobili.

Bezpečnost především

Bez debat není ani otázka bezpečnosti na internetu. V době, kdy webovým stránkám vládl Internet Explorer šesté verze s neustále se množícími slabými místy a pozdě uváděnými opravami, působila na uživatele poměrně vysoká odolnost Firefoxu proti útoku hackerů jako acylpyrin na migrénu.

Punc výjimečnosti už prohlížeči zůstal a zdá se, že o něj jen tak snadno nepřijde. O pomyslnou korunku jej nepřipravil ani Internet Explorer 7, který je standardně přibalován k novým Windows, zatímco ohnivou lišku či chcete-li červenou pandu (Češi se rádi hádají, jak slovo Firefox překládat) si musíte sami stáhnout z internetu.

Naleznete ji na stránkách www.mozilla.com nebo na webu www.czilla.cz. Oba portály nabízejí českou verzi Firefoxu a také bezpočet doplňků, díky nimž budete webovými stránkami procházet jako nůž máslem.

Jak instalovat

V otevřeném okně Firefoxu klikněte na „Nástoje –> Správce doplňků“. V dalším okně pak musíte kurzor myšky nasměrovat na pravý dolní roh, kde se nachází záložka „Získat rozšíření“. Kliknutí vás navede na webovou stránku addons. mozilla.org. Právě ona je domovem bezpočtu rozšiřujících prvků. Mezi nimi můžete hledat nejen podle kategorií (Fotografie a média, Sdílení, Vyhledávání…), ale také podle klíčových slov.

Například zadání slova „gestures“ vás odkáže na zásuvné moduly, díky kterým se dá ovládat Firefox pohyby myši. Jestliže klikneme na jméno jednoho z addonů, dostaneme se na stránku, kde je do detailů popsána jeho funkce. Naším konečným cílem, pokud si přejeme jej instalovat, pak bude zelená ikona „Přidat do aplikace Firefox“.

Klikněte na ni, vyčkejte několik sekund, než bude připraven ke stažení, a zvolte finální „Instalovat nyní“. Teď už je zásuvný modul integrován do těla prohlížeče. K jeho správné funkci je ještě nutné Firefox restartovat přes ikonu „Restartovat aplikaci Firefox“. Hotovo? Pak už si užívejte nových funkcí, o které jste obohatili váš webový browser. Řadu doplňků lze navíc různě přizpůsobovat. Nezapomínejte na to.

Problém s instalací doplňku

Firefox nemusí vložení addonu povolit. V takovém případě zobrazí v záhlaví žlutou lištu, která instalaci doplňku blokuje. Náprava je snadná: klikněte na objevivší se ikonu „Možnosti“, v dalším okně potvrďte klepnutím na „Povolit“. Nyní by už reinstalaci zásuvného modulu a snadnější práci s internetem nemělo nic stát v cestě.

Správce doplňků

Některé ze zásuvných modulů hovoří česky, jiné anglicky. S nastavením většiny z nich si však snadno poradíte, a kdyby ne, stránky czilla.cz a internet vůbec jsou bezednou studnicí námětů a rad, jak s addony zacházet.

FEBE – záloha přídavných modulů

Kdo si Firefox vylepší zásuvnými moduly, určitě ocení možnost je všechny zazálohovat. Komu by se chtělo po reinstalaci znovu všechny dohledávat a nastavovat? Využití najde i jako synchronizace domácího a pracovního prohlížeče.

České slovníky pro kontrolu pravopisu

Podobně jako aplikace Word může i Firefox kontrolovat psaný text, zda se v něm nevyskytují gramatické chyby. Podpora se neomezuje pouze na prohlížeč, pracuje i s poštovním klientem Thunderbird. Zvládá i češtinu bez diakritiky.

PageZoom – změna velikosti webu

Připadají vám webové stránky na monitoru malé a špatně čitelné? Zásuvný modul PageZoom je umí přes zvolené klávesové zkratky nebo tlačítka v prohlížeči měnit. Ovlivňovat můžete velikost celé stránky včetně obrázků, nikoliv tedy jen textu. PageZoom je použitelný i v případě, že se webová stránka nevejde na monitor.

All-in-One gestures – ovládání pohybem myši

Šikovné vylepšení umožní vykonávat nejběžnější příkazy pouze pohyby myší, bez nutnosti klikat na tlačítka a do nabídek. Příkladem může být otevření nového panelu, listování mezi panely nebo návrat na homepage.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám