Hlavní obsah

Pražští policisté vyšetřují nelegální šíření multimediálních dat 

Policie odhalila v soukromé firmě v Praze dva počítače s více než dvaceti disky s hudbou, filmy, počítačovými hrami a dalšími programy, které dále nelegálně šířil zatím neznámý pachatel. Policie případ vyšetřuje, zatím nikoho neobvinila. V tiskové zprávě o tom informovala Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI).

Článek

Policie zajistila potřebné důkazy, v současné době soudní znalec vypracovává odborný posudek. Pak budou pravděpodobně obviněni lidé, kteří za počítače zodpovídali. ČNS IFPI uvedla, že prostřednictvím počítačů se šířilo obrovské množství dat.

"Jednalo se o nejnovější hudební, filmové i herní hity, kdy v mnoha případech byla zveřejňována autorská díla ještě před jejich oficiálním uvedením na trh originálními vydavateli," uvádí federace. Podle dalších informací ČNS IFPI využívala soukromá firma připojení jednoho z ústavů České akademie věd.

Nejedná se o ojedinělý zátah

Policie se na sdílení nelegálních dat zaměřuje stále častěji. Připomeňme vánoční čas, kdy policie provedla zátah na piráty na strahovských kolejích.

Na strahovských kolejích, kde bydlí převážně studenti ČVUT, proběhla policejní razie už loni v srpnu a prosinci. Tehdy policisté zabavili dva počítače s pirátskými kopiemi softwaru, hudby a filmů. Z těchto počítačů se data šířila do výměnných sítí mezi milióny běžných uživatelů internetu.

Podle mluvčího protipirátské aliance BSA Jana Hlaváče je veřejným tajemstvím, že na vysokoškolských kolejích a dochází často k masivnímu porušování autorského práva nejen k softwaru, ale i filmů a hudby. "Lidé si často myslí, že jsou nepostižitelní. Akci policie lze považovat za velký úspěch, protože vyšetřování této trestné činnosti je velmi náročné, zejména pokud jde o sledování takzvaných "peer-to-peer" výměnných sítí," řekl Hlaváč

Anketa

Sdílíte na svém počítači nelegální data s jinými uživateli?
Ano, je to nejjednodušší způsob, jak získat nejnovější herní tituly.
15,6 %
Ne, nelegální data stahuji, ale nikdy nesdílím.
62,9 %
Ne, nelegální software a multimédia nestahuji.
21,5 %
Celkem hlasovalo 5548 čtenářů.

Jak funguje warez?

Skupina získá kopii softwaru, například filmu nebo počítačového programu, předá ho programátoru, který z něj odstraní ochranu proti kopírování.

Tuto podobu pak předá dál lidem, kteří ji umístí na FTP server, kde k ní mají přístup další lidé.

Tak se může stát, že například kopie filmu se objeví na veřejnosti ještě před jeho premiérou.

Skupina ze svého počínání nemá většinou žádný zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám