Hlavní obsah

Microsoft se po nelegálních Vistách zaměří i na Windows XP 

Softwarová firma Microsoft, která v pondělí spustila kampaň proti nelegálním uživatelům svého nejnovějšího operačního systému Vista, chce do tří měsíců stejně postupovat i proti pirátským kopiím mnohem rozšířenějších Windows XP. Uvedl to manažer divize Windows tuzemského zastoupení Microsoftu Tomáš Koška.

Článek

Vistu nyní v Česku využívá kolem 600 000 lidí, z toho zhruba pětina programů je podle dnešního tisku nelegálních. U více než čtyř miliónů Windows XP je odhadovaný podíl nelegálních kopií kolem 30 procent.

Microsoft v rámci aktualizace Windows spustí v počítačích uživatelů aplikaci, která je schopná rozpoznat a zlikvidovat programy, které obcházejí proceduru aktivace licencí nebo ji odkládají na neurčito.

Mezi nejrozšířenější programy, které umožňují nelegálně používat systémy firmy Microsoft, jsou Grace Timer Exploit nebo OEM BIOS Hack. Podle Microsoftu byly z internetu staženy v miliónech kopiích.

Pokud protipirátský program rozpozná nelicencované Windows, přepne pozadí na obrazovce do černé barvy a na monitoru se objeví uživateli nápis, že systém je nelegální.

Pokud si uživatel operační systém nezlegalizuje do 30 dnů, přestanou mu Windows fungovat. Jedinou věc, kterou počítač uživateli po uplynutí třicetidenní lhůty povolí, je registrace Windows po internetu.

Prolomení protipirátské ochrany je otázkou času

Podle šéfredaktora odborného serveru Lupa Aleše Miklíka opatření Microsoftu skutečné počítačové piráty nezaskočí, protože si dříve či později najdou způsob jak je obejít, ale může firmě pomoci získat nové zákazníky z řad těch, kteří neví, že mají nelegální Windows. Výrazné snížení míry pirátství v případě Visty ale vzhledem k jejímu malému rozšíření neočekává.

"Větší problém by byl, kdyby Microsoft přestal dodávat aktualizace neověřeným kopiím, což si ale nejspíš nedovolí, protože by ohrozili i legální uživatele," dodal. Microsoft dosud proti používání nelegálních kopií bojoval spíše osvětou.

Poslední více než tři roky běžel například program Výhody legálních Windows, v rámci kterého uživatelům nabízel zkontrolování jejich počítače a případně výhodný nákup licence. Legalizačních sad firma podle Košky prodala v ČR několik set tisíc.

Společnost prověřila celkem 4,5 miliónu počítačů. Software je v současnosti také mnohem cenově dostupnější a cena nejlevnějších Windows začíná kolem 1500 korun. Míra počítačového pirátství je v Česku 39 procent. Průměr v EU je o čtyři procentní body nižší.

Vedle operačního systému Windows je v tuzemsku nejvíce nelegálně kopírovaným softwarem kancelářský balík Office od Microsoftu, počítačové hry a grafické programy jako je AutoCAD nebo Photoshop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám