Hlavní obsah

Microsoft chystá příští rok zátah proti nelegálním Vistám

Tuzemská pobočka softwarové společnosti Microsoft chce v prvním čtvrtletí roku 2008 zavést program zaměřený na zjišťování nelegálních kopií nového operačního systému Windows Vista.

Článek

Microsoft se dosud zaměřoval především na kontroly počítačů vybavených předchozí verzí Windows XP. Dosud v ČR firma zkontrolovala téměř čtyři milióny počítačů.

"I přesto, že softwarové pirátství je těžké přesně měřit, interní data nám napovídají, že poměr nelegálních systémů Windows Vista je přibližně poloviční oproti Windows XP. Což vypovídá o vysoké účinnosti již dnes zabudované ochrany," uvedl šéf divize Windows Tomáš Koška. Program zaměřený na zjištění nelegálního užívání systému Windows Vista má vést k odstranění všech dosud známých způsobů obcházení aktivačního procesu.

Podle Košky budou uživatelé nelegálních kopií systému zřetelně upozorněni na to, že se pravděpodobně stali obětí softwarového pirátství, a že systém užívají nelegálně. Současně dostanou jasný návod na to, jak si systém zlegalizovat.

Podobná opatření výrobců softwaru, která snižují softwarové pirátství, jsou podle mluvčího protipirátské aliance BSA Jana Hlaváče krok správným směrem. "Podle zkušeností BSA totiž značná část populace užívá nelegální software mnohdy nevědomě. Uživatelé si například pořídí počítač s již předinstalovaným softwarem od výrobce, od kamaráda či z bazaru, ale o původu a historii softwaru nic nevědí. Takto mohou situaci včas vyřešit," dodal.

Čtvrtina se rozhodla pro legalizaci

Program Výhody legálních Windows (WGA), zaměřený na ověření pravosti systému Windows XP, existuje v České republice již tři roky. V roce 2006 se na základě tohoto programu rozhodlo pro legalizaci zhruba 25 procent uživatelů, jejichž systém byl vyhodnocen jako nelegální, v roce 2007 šlo o zhruba stejný počet. Program měl vliv současně i na odhalení celé řady nepoctivých prodejců a zákazníků.

"V současné době evidujeme kolem 50 aktivních případů v řešení prostřednictvím právního zastoupení společnosti Microsoft," dodala mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová. Nejčastěji zneužívaným místem v systému Windows XP bylo obcházení aktivace pomocí multilicenčního aktivačního klíče, na jehož konto připadá více než 80 procent všech pirátsky používaných kopií systému Windows XP. Kvůli tomu firma ještě před koncem roku přistoupí k další vlně ověřování pravosti systému. Míra nelegálně užívaného software v ČR za rok 2006 činila 39 procent, což představuje ztráty ve výši zhruba 3,7 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám