Hlavní obsah

INTERNET: Anketa o nejoblíbenější webový prohlížeč

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Co uživatel osobního počítače připojeného k internetu, to jiný názor na to, jaký webový prohlížeč nejlépe používat. Internet Explorer, Firefox, Safari, nebo snad Operu? Jaký preferujete vy? Vyjádřete se v anketě o nejoblíbenější prohlížeč čtenářů Novinek.

Článek

Prohlížeč Internet Explorer z dílny Microsoftu je celosvětově zdaleka nejpopulárnější browser s tržním podílem kolem sedmdesáti procent. V evropských zemích mu však vyrostla silná konkurence v podobě Firefoxu, které se program ne a ne zbavit.

Internet Explorer

Řada uživatelů zůstala u staré verze Exploreru s pořadovým číslem 6, která (i když neustále opravovaná) obsahuje řadu bezpečnostních chyb. K popularitě programu nepřispívá mimo jiné neaktuální uživatelské rozhraní, nemožnost prohlížení webů přes záložky či nepřítomnost RSS čtečky.

Webový prohlížeč Internet Explorer 7 byl uveden loni v listopadu. Microsoft rozehrál hru na mnoha bojištích. Aplikaci přidal podporu nových webových standardů, záložky po vzoru Firefoxu či čtečku RSS kanálů. Firma rovněž tvrdí, že je systém s IE 7 bezpečnější než dříve.  

Firefox

Se čtečkou webů Firefoxem 2 mohou uživatelé surfovat netem od loňského listopadu. Podpora záložek, našeptávačů (i ten od Seznamu) není třeba u FF 2 připomínat, ke slovu se dostalo také integrované vyhledávání. Slogan - open-source = více bezpečí, necháme na vašem posouzení, jen doplníme, že narozdíl od minulé verze už dvojka ví, co jsou to automatické aktualizace a není třeba znovu stahovat celý program v případě nové opravy.  

Firefox 3 je zatím ve vývojové fázi. Už dnes však ukazuje velký potenciál. Podle výrobce Mozilly se zdokonalily bezpečnostní funkce programu a renderování stránek. Aplikace by měla lépe pracovat s weby s bohatým obsahem - hlavně tehdy, když je počítač po načtení stránky odpojen od internetu. Pozměněno bylo kolem dvou miliónů řádků kódu, programátoři opravili 11 000 nejrůznějších závad a problémů, které měly provázet FF 2.

Safari

Safari přinesl v červnu na platformu Windows nejen prvky ze světa Maců, ale i něco, co bylo dosud vyhrazeno jen unixovým systémům. Jedná se o renderovací jádro KHTML, které vývojáři Apple převzali z browseru Konqueror. V době uvedení tohoto programu si však Apple uřízl ostudu. Safari byl zpočátku velmi nestabilní. Na neaglických Windows nefungoval, v anglických často padal. Pozdější aktualizace naštěstí problém vyřešily.

Opera

Opera není příliš používaným webovým prohlížečem. Jeho podíl na trhu se pohybuje kolem jednoho procenta. Stejně jako Firefox i on ale nabízel řadu technologií dříve, než je použil Microsoft ve svém browseru IE 7. Opera například jako první prohlížeč přišla s ovládáním gesty myší. Ovšem Opera není určena jen pro stolní počítače. Její "Mini" verze se skvěle zabydlela v mobilních telefonech. Její schopnosti převyšují možnosti konkurence od Microsoftu.

Konqueror

Konqueror je poměrně schopný webový prohlížeč, který pracuje v prostředí KDE (K Desktop Environment). Aplikace je integrovanou součástí unixového desktopového prostředí KDE, které se vedle konkurenčního Gnome prosazuje zejména v moderních linuxových distribucích. Program pracuje také jako správce souborů, tedy podobně jako IE ve světě Windows. Rozšířen je minimálně, hluboce pod jedno procento.

Anketa

Jaký internetový prohlížeč používáte nejčastěji?
Internet Explorer 6
6 %
Internet Explorer 7
18,2 %
Firefox 2
60,4 %
Firefox 3 (beta)
1,2 %
Opera
12,4 %
Konqueror
0,7 %
Safari
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45321 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám