Hlavní obsah

Firefox 3: předčasně narozené batole chce zatopit Exploreru

Novinky, Ondřej Grym

Mozilla vydala novou verzi webového prohlížeče Firefox. Stalo se tak o několik měsíců dříve, než bylo plánováno. Už dnes je tak možné zjistit, jak moc poškádlí smysly v polovině příštího roku. Právě tehdy se s největší pravděpodobností objeví jeho finální varianta.

Článek

Mozilla nyní nabízí takzvanou první betaverzi Firefoxu s pořadovým číslem 3. Novinka je k dispozici hned ve dvaceti různých jazycích včetně češtiny. Dostupná je jak pro počítače ze světa Windows, tak Mac OS X a Linux. Stahovat můžete zde.

Prohlížeč obsahuje řadu významných vylepšení. Podle Mozilly se zdokonalily bezpečnostní funkce programu, renderování stránek. Aplikace by měla také lépe pracovat s weby s bohatým obsahem - hlavně tehdy, když je počítač po načtení stránky odpojen od internetu.

Kdy bude hotov, není jasné

Mozilla se nesnaží uvést nový Firefox na trh za každou cenu. Do dneška například neznáme přesný termín, kdy Firefox 3 vystoupí z testovací fáze a stane se "hotovým" programem.

:. Webovému prohlížeči Internet Explorer bere v Evropě půdu pod nohama konkurenční Mozilla Firefox. Ten na starém kontinentu používalo o prázdninách asi 28 procent počítačů připojených ke světové síti. Mapka uvádí tržní podíl v jednotlivých zemích.

"Finální verze Firefoxu 3 bude uvolněna tehdy, když bude program vhodný pro naše uživatele," říká tiskové oddělení Mozilly. "Uživatelé stávajícího Firefoxu (Firefox 2) nemohou očekávat, že budou v této betě správně fungovat všechna jejich stávající rozšíření (add-ony)."

Jádro aplikace doznalo velkých změn

Vývojáři výrazně zapracovali renderovacím Gecko enginu - motoru Firefoxu, který se stará o to, aby se všech text spolu s grafickými elementy správně zobrazil na počítačovém monitoru.

"Gecko 1.9 (použité ve FF 3) obsahuje některé významné změny týkající se výkonu a stability," uvedli vývojáři programu s tím, že změny ve výsledku přispěly k vyšší rychlosti první bety a povedou k dalším výkonovým optimalizacím v příštích verzích.

Pozměněno bylo kolem dvou miliónů řádků kódu, programátoři údajně opravili 11 000 nejrůznějších závad a problémů.

Z Firefoxu vyrostl během několika let prohlížeč, který se směle postaví konkurenčnímu Internet Exploreru od Microsoftu. Firefox do dneška zaznamenal více než 400 miliónů stažení. Téměř žádný webový designér si už aplikaci nedovolí ignorovat, Microsoft nevyjímaje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám