Hlavní obsah

Microsoft chce prodávat Windows do "afrických" notebooků

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft pracuje na operačním systému, který je vhodný pro superlevné notebooky organizace OLPC. Přistroje vešly pod známost jako "stodolarové notebooky". Jsou určeny dětem, které žijí v nejchudších oblastech světa, například v Africe.

Článek

"Utratili jsme nezanedbatelnou sumu na vývoj operačního systému Windows XP, který bude kompatibilní s OLPC notebookem," řekl podle agentury Reuters viceprezident Microsoftu Will Poole.

Microsoft se snaží se svými produkty uchytit také v rozvojových zemích. Snaha prodat svůj systém do nejlevnějšího notebooku světa by tomu odpovídala. Softwarový gigant chce dostat svůj operační systém také na další verze OLPC notebooku.

Přenosný počítač je postaven z nejlevnějších součástek na trhu, které nejsou příliš výkonné. Ani staršímu operačnímu systému Windows XP by hardware laptopu nemusel stačit. Windows jsou totiž nechvalně známé svou "rozpínavostí" na disku. Často je jejich složka větší než 1,5 gigabyte.

A pro OLPC notebook je tato hodnota až příliš velká. Microsoft proto musí upravit jádro Windows XP tak, aby se systém vešel do pouhého 1 GB flash paměti v OLPC laptopu.

"Stále je před námi spousta práce, aby byly OLPC notebooky kompatibilní s Windows XP," dodal Poole.

Dnešní OLPC laptop žene kupředu AMD a Linux

V současném notebooku organizace OLPC bije procesor AMD Geode LX-700 s kmitočtem 433 MHz. Přístroj pracuje s integrovanou grafikou, s 256 MB operační paměti (DDR 266 MHz) a 1 GB flash diskem, který nahradil pevný disk. Výstup je zobrazován na displeji s úhlopříčkou 7,5" a rozlišením 1200x900 bodů.

Systému nechybí WiFi karta, webkamera, mikrofon a reproduktory. V šasi notebooku nalezlo místo také čtvero USB portů a specialita - klika, jejímž otáčením lze systém dobíjet.

Reklama

Související témata:

Související články

Notebooky za 100 dolarů zdražily o 75 %

Projekt OLPC (Notebook pro každé dítě) prožívá velmi těžké časy. Tvůrci ojedinělé platformy OLPC, která měla dostat mobilní počítače mezi nejchudší děti světa,...

Výběr článků

Načítám