Hlavní obsah

Webový prohlížeč Firefox chce příští rok do mobilů

Novinky, adr

Organizace Mozilla Foundation, která stojí za vývojem úspěšného webového prohlížeče Firefox, oznámila smělý plán. Už v roce 2008 chce nabízet verzi Firefoxu, která poběží v mobilních telefonech.

Článek

"Uživatelé se dlouho ptají, zda Mozilla vyvíjí také něco v souvislosti s mobilním internetem... a já jsem velmi rád, že to mohu potvrdit, takový plán máme," uvedl na blogu Mozillazine.com vývojář programu Mike Schroepfer.

Podle Schroepfera proto Mozilla najímá nové zaměstnance a připravuje jednu z prvních verzí "mobilního Firefoxu".

Na otázku, proč se k tomuto kroku odhodlala Mozilla až nyní, Schoepfer odpověděl, že se teprve teď mezi uživatele dostala celá řada výkonných zařízení s dostatečným množstvím paměti (více než 64 MB) a výkonným procesorem.

:. Do platformy Menlow a jejich nástupců vkládají vývojáři Mozilly velké naděje. 

"Například iPhone obsahuje 128 MB paměti a čip s kmitočtem 400 až 600 MHz. Stále je sice asi 10x až 100x při skriptování pomalejší než nový MacBook Pro nebo 2 - 3x než starý notebook T40, ale díky razantním vylepšením v oblasti mobilních procesorů očekáváme, že se tento propad srovná do několika let. Intel již oznámil novou platformu, která vypadá zajímavě. Objeví se zhruba v roce 2010 a bude asi 8x rychlejší než iPhone!," dodal Schroepfer.

Mobilní verze Fiefoxu má podporovat například záložky nebo celou řadu doplňků, jimiž lze rozšiřovat "stolní" Firefox. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám