Hlavní obsah

Vědci připravili 3D model těla, má pomoci při léčbě

Virtuální trojrozměrný model lidského těla má lékařům pomoci při stanovení diagnózy. Nová metoda umožňuje lékaři spustit vyhledávání lékařských záznamů jednoduchým klikem na určitou část zobrazeného pacientova těla.

Článek

"Je to jako Google Earth pro tělo," uvedl vědec IBM Andre Elisseeff. "Ve snaze o urychlení přechodu na elektronické zdravotní záznamy jsme se pokusili usnadnit zdravotnickému personálu přístup k informacím. Spojení lékařských dat s vizuálním znázorněním podstatně usnadní práci s nimi, což přispěje k lepší péči o pacienty," dodal.

Například když dnes pacient navštíví ordinaci lékaře a stěžuje si na bolest v zádech, doktor se pacienta zeptá na minulé potíže, které si pamatuje, provede zkoušky a vizuálně i fyzicky pacienta prohlédne. Potom si obvykle projde složku papírových záznamů, ale s největší pravděpodobností nebude mít přístup k úplné historii pacienta, ve které by mohl dohledat podobné problémy.

Systém Anatomic and Symbolic Mapper Engine (ASME) umožní lékaři kliknout myší na určitou část trojrozměrného zobrazení lidského těla - třeba právě na páteř - a okamžitě vidět všechny dostupné historické záznamy. Pokud se bude zajímat jen o informace související s určitou částí páteře, může si tuto část v zobrazení přiblížit. Může rovněž specifikovat parametry vyhledávání podle času a jiných hledisek.

Dnešní záznamy o pacientech jsou statické a "ploché" - to znamená, že jsou složeny buď z nesouvislých dat zaznamenaných na papíře, nebo z částečně strukturovaných textových informací uložených v různých databázích. V obou případech poskytují pouze roztříštěné informace o diagnózách a onemocněních, takže přístup ke komplexní historii představuje vážný problém.

Do budoucna budou vědci zkoumat možnosti integrace rozpoznávání řeči a ovládání ASME mluveným slovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám