Hlavní obsah

Windows Vista uzmul tržní podíl konkurenci Mac OS X

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrně zajímavá čísla představila kalifornská analytická společnost Net Applications. Podle průzkumů této firmy poměrně rychle narůstá obliba operačního systému Windows Vista, naopak klesá podpora konkurenčního prostředí Mac OS X.

Článek

Operační systém Windows Vista, který nahrazuje zastaralý Windows XP, si hledá stále více zákazníků. Jeho podíl na trhu se za měsíc zvýšil o necelé jedno procento. V květnu se nacházel na 3,74 % počítačů, v červnu už na 4,52 procentech strojů.

I v minulých obdobích byl růst tržního podílu Visty stabilní, od ledna si systém připisoval průměrně 0,9 procentního bodu měsíčně.

Vista však v červnu nekanibalizovala hlavně ve svých vodách (Windows XP a 2000), ale, což je přinejmenším překvapivé, uzmula tržní podíl konkurenčnímu prohlížeči Mac OS X z dílny Apple. Jeho podíl (spolu s verzemi Mac OS X pro čipy Intel) na trhu činil v červnu přibližně šest procent, v květnu to přitom bylo lepší o 0,5 %.

Podle Net Applications používalo operační systém Windows XP 82 procent počítačů připojených k celosvětové síti. Na druhém místě se umístila Vista s podílem 4,5 procenta.

Třetí pozici obsadil s 4 procenty Windows 2000. O čtvrtou a pátou příčku se podělily systémy Mac OS X pro čipy PowerPC (podíl 3,5 procenta) a Mac OS X na procesorech Intel (2,48 procent). 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám