Hlavní obsah

Apple uvedl prohlížeč pro Windows, nejde ale spustit

Poté, co společnost Apple Computer stanovila datum prodeje vlastního mobilního telefonu iPhone (29. června), začala také usilovat o zvýšení tržního podílu mezi internetovými prohlížeči. V noci na úterý proto firma představila novou verzi browseru Safari, která je určena pro počítače se systémy Windows XP a Vista. Apple Safari je však velmi nestabilní. Na neaglických Windows nefunguje vůbec, v anglických často padá.

Článek

Apple se prohlížečem Safari snaží konkurovat společnosti Microsoft v její klíčové baště softwaru pro přístup na internet. Zatím se však zdá, že si společnost novým programem uřízla spíše ostudu.

Safari je zatím na trhu internetových prohlížečů třetí na světě se zhruba pětiprocentním podílem, omezeným na počítače Macintosh, což představuje něco přes 18 miliónů uživatelů. Zdaleka největší podíl má Internet Explorer od Microsoftu se 78 procenty; druhý je Firefox firmy Mozilla s asi 15 procenty trhu.

Safari je prý 2x rychlejší než konkurence

Generální ředitel Apple Steve Jobs v pondělní řeči na firemní konferenci v San Francisku prohlásil, že Safari je dvakrát rychlejší než jeho konkurenti. "To, co tu předvádíme, je nejnovátorštější a nejvýkonnější browser na světě," řekl Jobs. Apple podle Jobse začíná od pondělka nabízet testovací verzi Safari pro operační systémy Windows XP a Vista.

Jobs posluchače ujistil, že prohlížeč Safari bude zahrnut i do široce očekávaného přístroje iPhone, který kombinuje mobilní telefon s přehrávačem iPod. Na americkém trhu se má iPhone začít prodávat na konci června.

Apple začal v posledních letech své produkty uzpůsobovat převládajícímu systému Windows. Na Windows tak fungují přehrávače iPod a hudební obchod iTunes. Tato strategie odklonu od dřívějšího výlučného spoléhání na vlastní operační systém umožňuje firmě získat více zákazníků i pro počítače Macintosh.

Podíl Maců na trhu mírně roste

Zčásti díky strategii vstřícnosti k Windows se podíl Maců na americkém trhu loni zvýšil na 4,9 procenta ze 3,5 procenta v roce 2004, vyplývá z údajů firmy IDC. "Safari je dalším trojským koněm, který zavádí inovace Applu do společenství Windows a láká k platformě Mac," řekl analytik firmy Creative Strategies Tim Bajarin.

Safari přináší na platformu Windows nejen prvky ze světa Maců, ale i něco, co bylo dosud vyhrazeno jen unixovým systémům. Jedná se o renderovací jádro KHTML, které vývojáři Apple převzali z browseru Konqueror. Ten je integrovanou součástí unixového desktopového prostředí KDE, které se vedle konkurenčního Gnome prosazuje zejména v moderních linuxových distribucích.

Betaverze prohlížeče Apple Safari, tedy ještě nehotový program, lze stáhnout z oficiálních stránek výrobce. Software je určen pro osobní počítače s Mac OS X v10.4.9 + nebo s Windows XP nebo Vista s minimálně 256 MB RAM, 500 MHz a lepším procesorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám