Hlavní obsah

Další Windows budou od dnešní Visty zcela odlišné

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové verze operačního systému Windows, které se plánují v laboratořích Microsoftu, budou zcela odlišné od současného prostředí Windows Vista. Společnost totiž musí vzít v úvahu příchod multiprocesorových řešení s osmi, šestnácti i více jádry.

Článek

Osobní počítač bude obsahovat i 64 výpočetních jader a ne jedno, dvě či nanejvýše čtyři jako je dnes běžné, citoval deník CNET.com Ty Carlsona, šéfa technologického oddělení Microsoftu.

Systém Windows Vista je na druhou stranu postaven pro  jeden, dva či čtyřjádrové mikročipy a s vícejádrovými systémy by si tudíž příliš dobře neporadil.

Nový Windows ještě letos
Už v tomto roce můžeme očekávat rané specifikace operačního systému, který má za dva roky nahradit OS Windows Vista. Jedná se o prostředí Vienna, na jehož vývoji již Microsoft pilně pracuje.
Informací o tomto OS, který byl dříve označován také jako "Blackcomb", je prozatím poskrovnu. Microsoft pouze potvrdil změnu jeho jména, avšak odmítl jakkoliv komentovat fázi vývoje, v níž se program právě nachází.

Výrobci počítačových mikroprocesorů Advanced Micro Devices a Intel multijádrové čipy - s výkony překračujícími dnešní maximálně čtyřjádra, mají ve vývoji. Intel dokonce předvedl 80jádrový čip. [celá zpráva] Jednalo se ale o pouhý výzkumný projekt, s jehož nasazením do sériové výroby společnost nepočítá.

"Za 10 až 15 let budeme mít neuvěřitelně výkonné počítače," dodal Carlson s tím, že výzvou bude přivést na trh takový systém, který si s novými čipy poradí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Intel vyvinul čip s 80 výpočetními jádry

Intel představil světově první programovatelný procesor, který obsahuje 80 jader. Mikročip není o mnoho větší než nehet na palci, má výkon superpočítače...

Výběr článků

Načítám