Hlavní obsah

Microsoft: Linux a OpenOffice porušují desítky patentů

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká softwarová společnost Microsoft ostře vystoupila proti open-source programům, kam spadá například jádro operačního systému Linux či balík kancelářských programů OpenOffice.org. Microsoft tvrdí, že tyto programy dostupné zdarma porušují více než sto jeho patentů.

Článek

Právník Microsoftu Brad Smith v rozhovoru pro magazín Fortune uvedl, že open source programy porušují celkem 235 patentů Microsoftu. Konkrétně systémové jádro Linuxu [celá zpráva] se provinilo v 42 případech, jeho uživatelské rozhraní a další prvky porušují 62 patentů Microsoftu.

Smith nenechal žádnou nit suchou ani na balíku kancelářských programů OpenOffice.org [celá zpráva], jehož tvůrci údajně zkopírovali 45 patentů Microsoftu a v dalších 83 případech ochrannou známku měly porušit přídavné balíčky pro tento open-source program.

Co znamená pojem "open-source"
Open-source aneb otevřený software je software dostupný zdarma pro uživatele. Vývojáři mají volný přístup do jeho kódů, mohou jej měnit a doplňovat o vlastní prvky. Uživatelé - hlavně větší firmy, platí za údržbu a technickou podporu těchto aplikací. Vůbec nejpopulárnější open-source platformou je Linux.

Microsoft má podle expertů několik motivů pro vykopání válečné sekery s open-source sférou. Může jimi být snaha zpomalit konkurenční open-source rivaly, vyvolat mezi zákazníky "programů zadarmo" strach, že tyto aplikace porušují patentová práva a že se jejich uživatelé mohou vystavit nebezpečí soudních sporů a v neposlední řadě dostávat od tvůrců otevřených programů finanční kompenzace za to, že je jejich software postaven na patentech někoho jiného.

Microsoftu se tak například loni v listopadu podařilo uzavřít dohodu se společností Novel, která stojí za operačním systémem Suse Linux Enterprise Server. V rámci dohody Microsoft prodává kupóny, které dovolují uživateli nasadit na počítače tento operační systém a zákazník dostává rovněž ujištění, že tento program nenarušuje žádná patentová práva vlastněná Microsoftem.

Open-source může mít právní vady

Podle analytiků není nejnovější postoj Microsoftu proti open-source programům ničím novým a hlavně ničím nečekaným. V roce 2004 například studie sdružení Open Source Risk Management, které poskytuje firmám záruky, že je jejich software z právního hlediska "čistý", tvrdila, že jen Linux porušuje 283 patentů z nichž 27 patřilo Microsoftu.

Organizace Free Software Foundation údajně v současnoti usilovně pracuje na nové verzi tzv. General Public License, která upravuje způsob nakládání s open-source programy. Jednou z částí inovované GPL má být také požadavek naprostého zákazu spolupráce takového rázu, jaký předvedl Novell a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám