Hlavní obsah

Windows Vista a baterie v noteboocích spolu nekamarádí

Někteří významní zákazníci Microsoftu nejsou zrovna spokojení s energetickými nároky operačního systému Windows Vista, uvedl deník News.com s tím, Vista je učiněným zabijákem bateriového pohonu přenosných počítačů.

Článek

Podle technologa z Hewlett-Packard Johna Wozniaka je vliv nových Windows na životnost baterií "odstrašující". Podle něj bude muset HP zapracovat na chování Visty tak, aby byl tento operační systém pro notebooky vhodnější.

Přestože Microsoft mohutně optimalizoval systém tak, aby umožnil notebookům déle čerpat energii z baterií (například implementoval "chytřejší uspávací" režimy, vylepšil power management), objevil se jejich nový zabiják. Stalo se jím nové 3D prostředí Aero Glass, které halí Vistu do hávu z průsvitných renderovaných oken a animovaných prvků, což jsou všechno věci náročné na výkon počítače.

Když je však Aero vypnuto a vzhled operačního systému Windows Vista se velmi podobá starším Windows XP, životnost baterií je srovnatelná či dokonce ještě lepší než u starších variant Windows, potvrzují odborníci.

Uživatelé, kteří vynaložili nemalé prostředky na nákup notebooku schopného poradit si s grafickými nároky Visty jsou tak nuceni "Aero" v terénu vypínat a pracovat v nezáživném prostředí nejlevnější Visty (Vista Basic), která prostředí Aero neobsahuje.

O tom, že je Vista energeticky náročná, si šeptali vrabci na střeše už v době betatestu nových Windows. Analytici z IDC však tvrdí, že se nejedná o nic vyjímečného. Podle nich totiž každý nový operační systém zvýšil nároky na životnost baterií. Podle IDC se toto týká nejen Windows Vista, ale před nimi také verze XP či ještě staršího systému Windows 98.

Výrobce mikroprocesorů a grafických karet Advanced Micro Devices uvedl, že se v současnosti soustřeďuje na uvedení energeticky úspornějších technologií, které by měly vyrovnávat vyšší nároky Visty. Producent notebooků společnost Lenovo vysoké energetické nároky Visty rovněž nepopírá. Zástupci firmy ale uvedli, že uživatel dostává díky Aeru lákavý a svěží vzhled operačního systému, což by mělo některé nepříjemnosti vyvážit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám