Hlavní obsah

V ČR se prodává konkurent Windows - vylepšený Linux Red Hat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další z verzí komerční distribuce operačního systému Linux Red Hat se začala ve druhé polovině dubna prodávat na českém trhu. Nová verze pod označením Red Hat Enterprise Linux 5 by měla konkurovat operačnímu systému Windows Vista od Microsoftu.

Článek

Zatímco se však operační systém Windows Vista zaměřuje na majitele osobních počítačů, míří Linux Red Hat k firemním zákazníkům. 

Avšak proti svým předchozím verzím nabízí vedle multilicenčních balíků i možnost zakoupení licence pro jedno PC - a tedy domácí použití. Hlavní zbraní Red Hat má být podle jeho tvůrců virtualizace, zvýšená bezpečnost, větší podpora 64bitové architektury a propracovaná grafika. Proti předchozí verzi by měl také disponovat lepším poměrem výkonu a ceny.

Windows Vista jsou na českém trhu od začátku března a podle analytiků se prodávají zhruba třikrát lépe než jejich předchůdce Windows XP.

Jeden z předních programátorů Linuxu Michael Meeks uvedl, že Linux byl v minulosti nedokonalý, dnes toto tvrzení neplatí. "Linux je připraven a nyní je tam, o čem se Microsoftu ani nesnilo," uvedl Meeks na konferenci LinuxExpo.

Red Hat, který přichází s novou verzí na trh po dvou letech, má v Česku spolu s ostatními operačními systémy na bázi Linuxu podíl přes jedno procento. Naopak Windows pracují na 98 procentech všech tuzemských počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám