Hlavní obsah

Hacker prolomil ochranu počítače Apple Mac a vyhrál jej

V rámci klání "PWN to Own" aneb "hac-a-Mac", které se odehrálo minulý týden ve Vancouveru, se do systému osobních počítačů Apple Mac snažila dostat celá řada hackerů. Odměnou za úspěšné prolomení systému jim byl přislíben právě tento přístroj. Hacker Shane Macaulay otevřená vrata nakonec v Macu nalezl a do jeho systému se dostal přes závadu v přehrávači QuickTime, za nímž stojí vývojáři společnosti Apple.

Článek

 "Zranitelné místo souvisí s tím, jak QuickTime pracuje s Java prvky," uvedl odborník na bezpečnost Dino Dai Zovi. Podle něj může útočník napadnou Mac kvůli této chybě přes prohlížeče Safari a Firefox, které běži na Mac OS X.

QuicTime je však často nainstalován také na počítače s operačním systémem Windows, a to podle Zoviho značí, že napadnutelné mohou být i tyto počítače.

Secunia jako firma zabývající se problematikou bezpečnosti, považuje objevenou chybu za "vysoce kritickou". Firma dodala, že počítače Mac mohou být kvůli tomuto problému napadeny například přes speciálně upravenou webovou stránku, na níž zabrouzdá uživatel. Je to tedy téměř totožný způsob, jakým jsou často kompromitovány systémy rodiny Windows.  

Apple odmítl pokus hackera, který se v rámci soutěže "PWN to Own" vlámal do jeho operačního systému komentovat. Firma pouze dodala, že považuje bezpečnost svých programů za velmi důležitou a možné problémy opravuje dříve, než jich využijí útočníci.

Odborníci na bezpečnost uživatelům radí, aby do doby než Apple výše popsaný problém vyřeší, vypnuli podporu Javy v prohlížečích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám