Hlavní obsah

Bezpečnost nových Windows ohrožena. Závada je v e-mailové aplikaci

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V aplikaci Windows Mail, která je součástí operačního systému Windows Vista, se údajně nachází závažná bezpečnostní mezera. Ta má dokonce vystavovat nebezpečí útoku celý OS Windows Vista. Microsoft existenci chyby zatím oficiálně nepotvrdil.

Článek

Útočník může na Vistu vybavenou programem Windows Mail (nástupce programu Outlook Express) zaútočit e-mailem, který v sobě nese závadný odkaz. Poté, co na něj uživatel klikne, je do systému bez varování stažen zhoubný program, který Windows a vůbec všechna data uložená pod systémem, údajně vystaví útočníkovi.

O problému se ví přinejmenším od pátku. Jako první o něm informoval e-mail "Full Disclosure", který je hromadně rozesílán a jenž informuje o bezpečnostní problematice.

Microsoft se závadě, o níž byl informován, již věnuje. Firma však dodala, že nejlepší možnou ochranou před takovýmito útoky je dávat dobrý pozor při klikání na odkazy, které jsou zasílány z neznámých adres.

Podle expertů na otázky bezpečnosti je však možný dopad takovéhoto hackerského útoku poměrně malý, protože Windows Vista zatím používá málo lidí. Analytici se však domnívají, že Microsoft přistoupí k řešení problému velmi seriózně a že v příštím bezpečnostním balíčku uvede i fix pro tento současný problém.

Operační systém Windows Vista je v prodeji pro koncové zákazníky od ledna tohoto roku. Česká verze Visty byla uvedena do prodeje v březnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám