Hlavní obsah

JPEG u Microsoftu skončil, firma jej nahrazuje vlastním formátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární obrazový formát JPEG, se kterým pracuje drtivá většina digitálních fotoaparátů, slibuje Microsoft nahradit vlastním ekvivalentem. Takzvaný HD Photo formát má mimo jiné nabídnout lepší komprimační vlastnosti než JPEG, uvedla společnost.

Článek

Novinka v podobě formátu HD Photo se představila v březnu na veletrhu Photo Marketing Associantion 07 v Las Vegas. Podle Microsoftu se HD Photo stane dalším standardem pro digitální fotoaparáty, aplikace a fotografické služby. Společnost dodala, že bude technologii brzy standardizovat a nabídne ji příslušným organizacím ke schválení.

HD Photo nabízí dvojnásobně lepší kompresi dat než JPEG formát s menším dopadem na tvorbu obraz rušících artefaktů, tvrdí Microsoft.

Firma již zpřístupnila vlastní betaverzi zásuvného modulu HD Photo pro program Adobe Photoshop. Modul vyvinul Microsoft ve spolupráci s Adobe. Plug-in dovoluje číst a ukládat HD Photo data přes Adobe Photoshop.

Plug-in podporuje CS2 i CS3 verzi Photoshopu, který je provozován na pozadí operačního systému Windows Vista a Windows XP či systému Mac OS X.

Betaverzi zásuvného modulu umístila společnost na vlastní stránky. Microsoft uvedl, že jeho finální variantu zpřístupní do 60 dnů s tím, že bude nabízena zcela zdarma.

Anketa

Myslíte si, že má Microsoft dostatek prostředků k tomu, aby jednou provždy vytěsnil z trhu JPEG vlastním formátem?
Ano
16,2 %
Ne
83,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2763 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft bude konkurovat JPEG formátu

Známý formát JPEG, který slouží ke komprimaci obrazových dat, dostal ve středu silného soupeře. Výrobce Windows Microsoft ten den v Seattlu představil vlastní...

Výběr článků

Načítám