Hlavní obsah

Microsoft zahájil prodej české verze Windows Vista

Novinky, adr
PRAHA

Americká společnost Microsoft zahájila prodej operačního systému Windows Vista a kancelářského balíku Office 2007 na českém trhu. První kopie těchto programů předal ve středu generální ředitel Microsoftu Michal Čupa Centru moderních technologií při Střední průmyslové škole Na Třebešíně.

Článek

Prodej operačního systému Windows Vista a Microsoft Office 2007 v českém jazyce začal neobvykle. V následujících dnech se 70 zaměstnanců včetně managementu společnosti rozjede do obchodních center v ČR a budou nové lokalizované produkty prodávat přímo zákazníkům, uvedli zástupci Microsoftu.

"Já sám mám na starosti dvě prodejny, doufám, že se mi podaří prodat systém Vista," řekl generální ředitel Microsoftu Michal Čupa. Vzápětí předal OS Windows Vista podepsaný Billem Gatesem do rukou ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně Františku Bártlovi. Tato verze Visty byla v úterý vydražena za víc než 100 000 korun. Výtěžek věnoval Microsoft dětem. 

Česká verze Windows Vista vznikala v laboratořích Microsoftu více než dvanáct měsíců. Lokalizace nových Windows zahrnuje překlad přibližně 2,1 miliónu slov přímo v operačním systému, a dalších 1,3 miliónu slov v souborech nápovědy. Na testování se podílelo více než 14 000 expertů a uživatelů. Program obsahuje kolem 50 miliónů řádků kódu.

Operační systém Windows Vista je v České republice dostupný buď s novým počítačem nebo samostatně ve všech verzích od základních Windows Vista Home až po verzi Windows Vista Ultimate. Kancelářský balík Office 2007 se v ČR prodává také v sadě pro studenty a domácnosti. Edice obsahuje aplikace Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 a OneNote 2007.

Od dvou do 13 tisíc

Cena nejlevnější verze Windows Vista Home Basic (bez inovovaného grafického rozhraní Aero) ve variantě OEM, určené tedy pouze pro prodej s novým počítačem, činí přibližně 2000 korun bez daně. Za nejvyšší verzi Visty (OEM, Premium, 64-bit) je nutné vytáhnout z peněženky téměř 4500 korun bez daně. Krabicová Windows Vista Home Basic vyjde na necelých 7000 Kč s daní.

Plná verze Windows Vista Ultimate pak na 13 500 korun s daní.

V ČR chce prodat 800 000 kopií

"Česká republika je z pohledu Microsoftu strategický trh. Jeho důležitosti odpovídá také důraz kladený na podporu vzdělávání," uvedl Michal Čupa. "Proto jsme bojovali o vybudování jednoho z pěti Center moderních technologií ve škole, která jsou postupně otevírána v regionu Evropy, Středního východu a Afriky, a proto zde podporujeme projekt Partneři ve vzdělávání. Věříme, že výsledky tohoto programu ocení zejména samotné školy a jejich studenti, kteří díky dobrým základům ze školy najdou lepší uplatnění na trhu práce."

Microsoft předpokládá, že letos prodá v ČR 800 000 licencí pro Windows Vista, to znamená, že doufá, že asi deset procent uživatelů osobních počítačů v Česku si tento systém do konce tohoto roku nainstaluje.

Příchod Windows Vista a inovovaného balíku Microsoft Office představuje podle Microsoftu vstup do nového počítačového věku. Přepracované uživatelské rozhraní zjednodušuje přístup k často prováděným úkonům a usnadňuje vytváření a sdílení dokumentů, fotografií, hudby a video souborů po internetu.

Microsoft tvrdí, že jsou Visty mnohem bezpečnějším programem než všechny předešlé verze Windows. Počítačoví odborníci však polemizují s tím, že Visty jsou bezpečné - podle nich bezpečnost Visty prověří až čas. S tímto souhlasí také mnozí správci počítačových sítí, kteří jsou nový software odhodláni nasadit až po uvedení prvních servisních balíků pro něj.

Vista na trhu od loňska

Operační systém Windows Vista byl uveden na trh už loni 30. listopadu ovšem pouze ve verzi pro firemní zákazníky. Majitelé domácích počítačů si museli na Vistu počkat až na konec ledna.

Běžní uživatelé si budou moci verzi Windows Vista v češtině oficiálně pořídit od 1. března. Microsoft Office systém 2007 si mohou čeští zákazníci koupit od 7. února. Do konce roku 2007 plánuje Microsoft rozšíření počtu podporovaných jazyků na 99.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám