Hlavní obsah

Microsoft prohrál spor týkající se pirátské verze Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský soudní dvůr nevyhověl stížnosti Microsoftu, podle níž měl ředitel ruské školy Alexandr Ponosov nelegálně nainstalovat do školních počítačů operační systém Windows. V pátek to uvedla agentura AFP.

Článek

Případ Alexandra Ponosova se projednával již několik dní, vzbudil velký zájem ruských sdělovacích prostředků. [celá zpráva]

Ponosov před soudním tribunálem opakovaně uváděl, že s instalací nelegálních Windows na školní počítače nemá nic společného. Podle něj byl systém v počítačích již v době, kdy je jeho škola kupovala.

Proces dokonce zaujal i někdejšího prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova, který se Ponosova zastal stejně jako současný ruský prezident Vladimir Putin.  

Soudní dvůr nakonec dospěl k rozhodnutí, že Microsoftu vznikla "pouze velmi malá škoda" a případem se z toho důvodu přestal zabývat, napsala v pátek agentura AFP.

Putin se na adresu Microsoftu vyjádřil podle AFP mnohem neurvaleji. Na tiskové konferenci, která se odehrála počátkem února, měl říci, že "stíhání osoby jen kvůli tomu, že si koupila počítač a vyhrožovat ji vězením, je hloupost."

Rusko patří k oblastem s nejvyšší mírou nelegálních programů. Situace se nezlepšila i přes to, že Putin opakovaně zdůrazňuje snahu Ruska vypořádat se s počítačovými piráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám