Hlavní obsah

Windows Vista v Číně za 30 Kč, v Polsku za 300 Kč

Ještě než Microsoft s velkou pompou uvedl nový operační systém Windows Vista na trh, začali ho nabízet piráti v čínských kamenných obchodech. Podle dopisovatele agentury AFP se optický nosič s Vistou dá sehnat za 10 yuanů, což je v přepočtu asi 30 korun. Systém se objevil také minulý týden na tržistích v Polsku. Prodejci jej nabízí za 300 korun.

Článek

Pirátské kopie, desetkrát lacinější než v obchodech, jdou prý na odbyt jako čerstvé housky.

"Vistu nabízíme od minulého týdne. Je to opravdový hit, prodal jsem desítky kousků. Ani filmy se tak dobře neprodávají," pochlubil se varšavskému listu Metro trhovec ze stadionu Desetiletí, přeměněném z místa komunistických oslav v jednu největších tržnic ve střední Evropě.

Kompletní verze programu je u trhovců k mání za 40 zlotých (necelé tři stovky korun). Na maloobchodním trhu v ČR její cena v novém počítači začíná na 2500 Kč, přechod ze starší verze Windows vyjde na nejméně 3200 korun.

O pirátské kopie se už začala zajímat polská policie. "Denně zatýkáme lidi prodávající nosiče s hudbou, filmy a počítačovými programy," tvrdí mluvčí varšavských strážců zákona Jaroslaw Florczak. Na stadionu policisté kupříkladu lapili Arména s desítkami kopií filmu, který teprve přijde do polských kin.

V Číně jsou kopie programů Microsoftu 10x levnější

Za podobnou cenu jako Windows Vista je k dostání v čínských obchodech také nový Microsoft Office či halda různých antivirových programů.

Prodavač, který bez rozpaků nabízí "oficiální verzi operačního systému nové generace", v rozhovoru dodal, že Vistu prodává již několik týdnů. Pirátská kopie je vybavena dokonce identifikačním kódem. Jak se k systému chlapík, který jej nabízí zákazníkům obchodu s elektronikou v čínském městě Shenzen dostal, však není známo, dodala AFP.

Vývoj operačního systému Windows Vista, který byl ve verzi pro běžné uživatele uveden na trh v úterý v 70 zemích světa, stál asi 5 miliard dolarů (více než 100 miliard korun). [celá zpráva

Analytici však připomínají, že po systému není dosud příliš velká poptávka. Tvrzení podporují také mnozí bloggeři (pisatelé internetových deníčků), kteří nepíší o Vistě právě nejlépe.

Připomínají, že je software poměrně drahý a že zpomalí počítač s nedostatkem operační paměti a s nepříliš dobrou grafickou kartou. Někteří bloggeři rovněž upozorňují na to, že Vista skenuje počítače a ověřuje, zda jsou kopie filmů a hudby na disku legální.

"Mohou skenovat váš počítač přes internet a smazat jakoukoliv ilegální složku včetně stažené hudby," postěžoval si pisatel deníku Tech Blog. "Moje soukromí bylo narušeno," dodal.

Přestože Microsoft uvedl, že je Vista zdaleka nejbezpečnějším softwarem, alespoň co se historie produktů Windows týče, experti zatím radí počkat do doby, dokud nebudou odhaleny nejzávažnější chyby a nebudou záplatovány. Připomínají přitom bezpočet updatů a bezpečnostních fixů, které si od roku 2001 vynutil předchozí operační systém Windows XP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám