Hlavní obsah

BSA: Software kradou nejvíc zaměstnanci a Pražané

PRAHA

"Míra softwarového pirátství v České republice klesla oproti předchozímu období o jeden procentní bod, zastavila se na 40 procentech," uvedla protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA). Pro českou ekonomiku tato míra softwarového pirátství představuje ztráty ve výši 2,6 miliardy korun, tvrdí BSA v analýze.

Článek

Loňský rok byl podle analýzy Business Software Alliance ve znamení boje proti softwarovému pirátství způsobenému zaměstnanci - ti se stali významnými šiřiteli nelegálního softwaru ve firmách.

"Dalším neblahým trendem, který se loni dostal do popředí, je stahování nelegálního softwaru, filmů a hudby z internetu, zejména prostřednictvím výměnných sítí označovaných také jako peer-to-peer," řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA, která zastupuje přední výrobce komerčního softwaru.

Internetová kriminalita se letos dostane ještě více do popředí, "na vině" bude masivní rozvoj vysokorychlostního připojení k internetu, kterým podle Českého statistického úřadu disponuje už 636 tisíc tuzemských domácností. Meziročně se počet domácností připojených k rychlému internetu rozrostl z pěti procent (1. čtvrtletí 2005) na 15 procent (2. čtvrtletí 2006).

Shrnutí fakt o pirátství z praxe
Policejní prohlídky firem podezřelých z užívání nelegálního softwaru podle statistik BSA z 90 procent následují po oznámení někoho zevnitř firmy či z jejího blízkého okolí. Nejčastěji na popud nespokojeného zaměstnance, který je v některých případech dokonce ochoten spolupracovat s policií na přesné lokalizaci počítačů, identifikaci nelegálních instalací softwaru a podobně.
Lidé, kteří záměrně ignorují užívání nelegálního softwaru či ho užívají, se z tohoto jednání mohou zodpovídat u soudu. Tam obvykle neobstojí pouhé tvrzení, že nelegální software dotyčný neinstaloval.
Kromě vysokých peněžitých trestů, propadnutí věci, či dokonce trestu odnětí svobody do výše až pěti let hrozí za porušování autorských práv platby vysokých finančních kompenzací poškozeným softwarovým firmám, a to až dvojnásobek licenčních poplatků. Chce-li dotyčná firma příslušný software nadále užívat, musí jej samozřejmě řádně zakoupit.

"Toto riziko navíc stoupá s růstem popularity takzvaných výměnných sítí, v nichž jsou nástroje na prolomení ochrany softwaru, nelegální software, filmy a hudba běžně k dispozici. Průměrně zkušený uživatel jen těžko může poznat, jestli takový software není upraven tak, aby po instalaci škodil. Na místě je maximální obezřetnost," dodal Hlaváč.

Podle studie analytické společnosti IDC víc než polovina z těchto nástrojů stažených z výměnných sítí obsahuje škodlivý či nevyžádaný software, který se uživatelům na počítači bez jejich vědomí nainstaluje.

Před tímto druhem kriminality nezůstanou ochráněny ani firmy. Zaměstnanci totiž představují v šíření nelegálního softwaru velké riziko. Stále více z nich využívá firemního vysokorychlostního připojení k internetu ke stahování nelegálního softwaru, filmů a hudby pro soukromé účely.

Zaměstnanci kriminalizují zaměstnavatele

"Tím zaměstnavatele kriminalizují, protože nelegální kopie uloží na firemní síti a poté je již nesmažou. Pokud se policii při případné prohlídce nepodaří najít konkrétního viníka, který nelegální obsah do firemní sítě zavlekl, je pak obvykle zodpovědný správce sítě nebo management," řekl Jiří Jakubka, ředitel soukromé detektivní agentury, která se specializuje na počítačovou kriminalitu.

Na ledabyle spravovanou počítačovou síť a nedbalost svých zaměstnanců loni doplatilo několik podnikatelů a manažerů. "Firmy se bohužel mnohdy vůbec nezajímají o to, co se na jejich firemní síti děje, a proti možným bezpečnostním rizikům se chrání jen minimálně," dodal mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Nejvíce případů softwarového pirátství podle statistik BSA loni připadlo na Prahu (25 procent), Jihomoravský kraj (13 procent) a Ústecký kraj (12 procent). Statistika zahrnuje jak firmy, tak jednotlivce, a to zejména z řad pirátských překupníků, kteří za úplatu hromadně šíří nelegální software.

"Na tyto kraje připadá rovná polovina všech případů porušování autorského práva k softwaru a třetina způsobené škody," dodal Hlaváč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám