Hlavní obsah

Piráti slaví, HD DVD a Blu-ray je možné zkopírovat

Novinky, Ondřej Grym

Piráti slaví, hollywoodská studia zuří. Takto by se dala popsat situace, která propukla poté, co se crackerům podařilo prolomit i "neprolomitelné", totiž ochranu proti kopírování, kterou používají optická média nové generace HD-DVD a Blu-ray.

Článek

"BackupHDDVD je nástroj k rozkódování AACS klíče, který chrání video na nosiči před zkopírováním, takže později můžete jeho obsah přehrát přes klasický HDDVD software," uvedl jeden ze členů fóra Doom9.org (viz. odkaz), které se zabývá problematikou DVD nosičů.

"Toto je první verze programu, zatím není moc stabilní," dodal uživatel s přezdívkou muslix64 s tím, že více informací o softwaru naleznou zájemci v přiloženém FAQ (často pokládané otázky) souboru.

Návodů, jak uložit na pevný disk obsah HD DVD média, koluje na internetu vícero. Fórum Doom9.org popisuje například užití herní konzole Xbox 360, která připojena k osobnímu počítači s programem BackupHDDVD slouží jako externí HD DVD přehrávač. Z něho je pak do PC zkopírován obsah HD DVD.

HD DVD a Blu-ray jsou optická média nové generace, která uživatelům nabízejí obraz v rozlišení 1920 x 1080 bodů. Současná DVD média poskytují videa v rozlišení 720 x 480 (NTSC) či 720 x 576 (PAL) pixelů, což už je pro LCD TV s vysokým rozlišením nedostatečné.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Do protikopírovací ochrany AACS (advanced access content system), se kterou pracují HD DVD a Blu-ray disky, vkládaly nahrávací studia velké naděje. Podle počítačových expertů však bylo jen otázkou času, kdy bude AACS technologie prolomena a umožní tak uživatelům zálohovat obsah těchto médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows Vista plně podporuje HD DVD

Microsoft a jeho nový operační systém Windows Vista bude podporovat formát HD DVD. Význam standardu HD DVD podtrhl Microsoft na konferenci WinHEC 2006...

Výběr článků

Načítám