Hlavní obsah

Podvodní prodejci programů mají před Vánocemi žně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předvánoční nákupy programů mohou dopadnout špatně. Každý rok se totiž množí případy spotřebitelů, kteří se stali obětí podvodných prodejců softwaru. Ti vydávají nelegální software za originální a snaží se lidi nalákat na velmi nízké ceny, často označené jako akční slevy.

Článek

Zákazník pak buďto neobdrží software vůbec, nebo jen jeho nelegální kopii, která může počítač poškodit a navíc majitele kriminalizuje.

Softwarové tituly od kancelářských programů až po hry či nový počítač jsou už tradičním oblíbeným vánočním dárkem. Na výhodný nákup lákají zákazníky tisíce nabídek nejen v zavedených kamenných obchodech, ale i prostřednictvím internetu či na tržnicích, kde však kromě poctivých prodejců operují i skupiny podvodníků prodávajících pirátský software. Snaha na nákupu co nejvíce ušetřit se tak může vymstít.

"V období Vánoc se na BSA pravidelně obracejí lidé, kteří se evidentně stali obětí podvodu. Jde řádově o desítky případů každý rok, ale poškozených mohou být stovky. Zejména pořizování softwaru a hardwaru od anonymních či neautorizovaných prodejců je velmi riskantní," řekl Jan Hlaváč, mluvčí protipirátské organizace BSA.

Hlavně e-maily nabízejí nelegální software

Zákazníci by měli především při on-line nákupech řádně prověřit, z jakého zdroje nabídka zboží pochází. Internetová inzerce a zejména různé lákavé nabídky, které dorazí do e-mailové schránky, mohou obsahovat právě nabídky nelegálního softwaru.

"Často se snaží tvářit jako legitimní nabídky, ale opak je pravdou. Doporučujeme důvěřovat instinktům, a pokud se cena zdá příliš nízká, raději ji ověřit u autorizovaného prodejce či přímo výrobce," upozornil Hlaváč. Pořizovat software na tržnicích nedoporučuje BSA vůbec. Pravděpodobnost, že software bude na tržnici nelegální, je totiž velmi vysoká.

Že se zákazník stal obětí podvodu, pozná snadno. "Buď zboží zaplacené předem bankovním převodem vůbec nedorazí, nebo přijde prázdný datový nosič (CD/DVD). Evidujeme i kuriózní případy, kdy namísto objednaného zboží dorazil kus dřeva nebo ovoce," uvedl Jan Hlaváč.

Nelegální software reklamujte, radí BSA

Nelegální programy mohou být zavirované a po nainstalování mohou poškodit data nebo počítačové vybavení spotřebitele. Instalací nelegálního softwaru by navíc uživatel porušil autorská práva, a vystavoval by se tak riziku trestního stíhání. Za neoprávněné užívání softwaru hrozí vysoké pokuty, zabavení počítačového vybavení, odškodnění poškozených výrobců softwaru a trestní sazby odnětí svobody až na pět let.

"Radíme poškozeným, aby software, který se jeví jako nelegální, reklamovali u prodejce, pokud je znám, případně se obrátili na Policii ČR, která může nepoctivé distributory nelegálního softwaru na základě zákazníkova podnětu prověřit," uvedla BSA.

Jak poznat originální software od pirátského

  • Software se obvykle distribuuje na originálním instalačním médiu - obvykle CD/DVD nosiči - bývá označen ochrannými prvky, například hologramy. Dodává se s nabývacím dokladem, jakým je faktura či pokladní blok, manuály, licencí a podmínkami pro poskytování služeb.
  • Software může být pořízen i stažením z internetu. Je však potřeba si on-line nákup pečlivě zaevidovat -  datum nákupu, způsob úhrady a vytisknout případné potvrzení o pořízení a licenční ujednání.
  • Pozor na produkty, které mají rukou psané etikety a jsou v neoriginálním balení. Podezřelé jsou také kompilace více softwarových titulů na jednom CD - originální software obvykle nebývá sířen v kompilacích.
  • Při podezření, že je nabízen nelegální software nebo že dochází k podvodu na internetových aukcích, doporučuje BSA kontaktovat policii či organizaci zabývající se ochranou spotřebitele, případně rovnou protipirátskou organizaci BSA na čísle 224 811 748 či prostřednictvím webu www.bsa.cz.

Obezřetnost je na místě i při nákupu repasovaných počítačů a notebooků. Je třeba u nich ověřit legálnost operačního systému a instalovaných počítačových programů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám