Hlavní obsah

Stahovat hudbu v Česku lze i legálně

Novinky, jky
PRAHA

Od úterý mohou legálně stahovat hudbu prostřednictvím internetu také čeští posluchači. V úterý byl totiž spuštěn hudební portál www.i-legalne.cz, který je prvním českým obchodem s digitální hudbou. Návštěvníci budou mít možnost vybírat ze statisíců hudebních skladeb všech žánrů celého světa včetně českých, uvedli zaměstnanci portálu i-legalne.cz.

Článek

Server spolupracuje s největšími vydavatelskými gramofonovými firmami, které v Česku působí. Lidé si jeho prostřednictvím budou moci do svých počítačů v digitální podobě stahovat jednotlivé skladby i celá alba.

Ukázky z nahrávek si mohou také zdarma poslechnout. Ceny jednotlivých skladeb se budou pohybovat přibližně od 14,90 do 36,90 Kč.

Hudební fanoušci v Česku dosud neměli až na výjimky možnost z internetu stahovat hudbu legálně, tedy s ošetřenými autorskými právy.

Portál bude současně působit také na Slovensku. Součástí projektu se stane i nový hudební magazín, který bude informovat o novinkách na hudební scéně a přinášet rozhovory s hudebníky i recenze desek.

Za písně stažené z portálu lze platit platebními kartami, bankovním převodem nebo poštovní poukázkou. Každý zákazník bude mít vlastní účet, na nějž si bude moci předplatit kredit. Poté nebude muset platit za stažení každé písně zvlášť, zaplacená částka se bude automaticky odečítat z předplaceného kreditu.

Langerová: Cena musí být pro mladé dostupná

Oficiálního spuštění serveru i-legalne se účastnily i osobnosti české hudební scény. Hlavním patronem projektu se stal Richard Krajčo a potažmo skupina Kryštof, mezi dalšími tvářemi nechyběli první česká Superstar Aneta Langerová, Dara Rolins či David Koller. 

Aneta Langerová uvedla pro Novinky: "Koncová cena hudby na i-legalne mi přijde pro uživatele slušná. Hudební obchod je takový obchod s emocemi, člověk vlastně prodává něco vnitřního sám ze sebe a to je ta největší cena, kterou do toho člověk může dát. Tudíž si myslím, že ty ceny už by neměly být nižší, ale musí být zase pro lidi a zejména mladé dostupné. Jde o to, aby se tu tak nějak morálně zavedlo, že se za takové věci platí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám