Hlavní obsah

Microsoft: Windows Vista je dokončen

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po přibližně pěti letech a mnoha odkladech Microsoft ve středu uvedl, že vývoj operačního softwaru Windows Vista je hotov. "Je stabilní a připraven k uvedení na trh," uvedl šéf platformy Windows Jim Alchin na tiskové konferenci.

Článek

Již na konci listopadu si mohou Windows Vista pořídit firemní zákazníci, v anglické verzi. Pro koncové zákazníky bude systém Windows Vista dostupný na začátku roku 2007.

Česká verze bude předána do výroby 19. ledna 2007, v prodeji pro koncové zákazníky bude od 1. března 2007. Od tohoto okamžiku si budou moci uživatelé v České republice pořídit také nové počítače a notebooky s českou verzí Windows Vista.

Další info o Vistě a Office 30. listopadu

Microsoft naplánoval na 30. listopad další tiskovou konferenci, na které bude informovat o Windows Vista souběžně s kancelářským balíkem Microsoft Office 2007. Na těchto dvou platformách vydělává Microsoft nejvíce.

Operační systém windows Vista je po pěti letech novým operačním systémem po Windows XP, který Microsoft uvedl na trh v roce 2001. Vista na sebe upoutá kompletně přepracovaným grafickým prostředí, vylepšeným vyhledávačem a novými multimediálními schopnostmi. Pro běžného uživatele pod ne už tak zjevným povrchem navíc Vista skrývá mnoho bezpečnostních vylepšení či propracovaný power management.

Vista původně známa jako Longhorn

O přípravě nových Windows začal Microsoft oficiálně hovořit v roce 2003, Windows Vista se tehdy ukrýval pod kódovým jménem Longhorn. [celá zpráva]

Firma má s novým OS poměrně ambiciózní plány. Očekává například, že na dvaceti procentech počítačů velkých společností poběží Vista do konce příštího roku. V případě Windows XP jej však po prvním roce od uvedení používalo 10 procent PC ve velkých společnostech, připomněla agentura IDC. [celá zpráva]

Předpokládané ceny Windows Vista v lednu 2007
VerzeCena v dolarech za krabicovou/OEM verzi
Windows Vista Home Basic199/99.95
Windows Vista Home Premium239/159
Windows Vista Business299/199
Windows Vista Ultimate399/259
Předpokládané ceny Office 2007 v roce 2007
VerzeCena v dolarech za krabicovou/OEM verzi
Microsoft Office Professional 2007499/329
Microsoft Office Small Business 2007449/279
Microsoft Office Standard 2007399/239
Microsoft Office Home and Student 2007149/není

Anketa

Plánujete přestoupit na nový operační systém Windows Vista do roka po jeho uvedení na trh?
Ano
29,8 %
Ne
70,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5323 čtenářů.

Typy OS Windows Vista

Windows Vista pro firmy

  • Windows Vista Business - obsahuje sadu nástrojů pro lepší správu firemní infrastruktury

Windows Vista pro domácnosti

  • Windows Vista Home Basic - základní varianta Windows Vista, která nabízí také rodičovský zámek, který dětem umožní přístup k počítači pouze ve zvolený čas.
  • Windows Vista Home Premium se zaměřuje především na podporu multimediálních technologií a domácí zábavu. Umí přijímat televizní a rozhlasové vysílání a umožňuje také domácí tvorbu DVD.

Ultimátní edice

  • Windows Vista Home Ultimate je nejvybavenější variantou, která bude uvedena na trh. V jedné verzi jsou všechny funkce pro firemní nasazení, práci na cestách i digitální zábavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft přejmenoval Longhorn na Windows Vista

Několik zdrojů blízkých společnosti Microsoft ve čtvrtek uvedlo, že se přicházející operační systém Longhorn bude prodávat pod obchodním názvem "Windows...

Výběr článků

Načítám