Hlavní obsah

Operační systém Linux bude pracovat v prostředí Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft koncem minulého týdne prohlásil, že dovolí open-source systému Linux pracovat v OS Windows. Po mnoha letech sporů tak bude Microsoft oficiálně podporovat prostředí Linuxu.

Článek

V rámci této dohody se Microsoft zavazuje, že vůči zákazníkům, kteří si zakoupí systém SUSE Linux Enterprise Server nebo jiný produkt společnosti Novell spadající pod tuto dohodu, nebude uplatňovat svá patentová práva. Novell přijímá shodný závazek vůči zákazníkům, kteří mají licencovaný operační systém Windows nebo jiný produkt společnosti Microsoft spadající pod tuto dohodu.

"Obě společnosti musely kreativně přistoupit k vytvoření duševního vlastnictví, které tvoří most mezi dvěma světy - otevřeným a proprietárním softwarem," řekl Brad Smith, hlavní právní poradce společnosti Microsoft.

Na základě dohody o technické spolupráci vytvoří obě společnosti společné výzkumné zařízení a připraví nová softwarová řešení pro virtualizaci, správu a kompatibilitu formátu dokumentů. Jedná se o potenciálně obrovské trhy (agentura IDC odhaduje, že celkový objem tržeb na trhu softwaru pro virtuální stroje přesáhne do roku 2009 1,8 miliardy dolarů a celková hodnota trhu pro systémy distribuované správy dosáhne do roku 2010 hodnoty 10,2 miliardy dolarů).

Na základě dohody o patentové spolupráci si obě společnosti vzájemně předem zaplatí náhrady za vyvázání se z případné odpovědnosti za využití patentovaného duševního vlastnictví druhé strany s kompenzační úhradou od společnosti Microsoft společnosti Novell, která bude odrážet vyšší objem dodávek produktů Microsoftu. Novell bude rovněž platit autorské poplatky na základě podílu na svých příjmech z open source produktů.

Opensource je důležitý, říká Microsoft

"Víme, že open-source software hraje důležitou roli v průmyslu a že zde jako takový zůstane. To spustí novou úroveň spolupráce mezi open source a placenými programy," uvedl Brad Smith, hlavní právník Microsoftu.

Linux je vůbec nejpopulárnější variantou open source programů. Narozdíl od komerčních produktů sdílí vývojáři open source softwarů programový kód s veřejností. Uživatelé takovýchto programů pak platí například technologickou podporu nebo další přidané funkce, které jim poskytly jiné společnosti, jmenujme nejznámější Novell či Red Hat Inc.

Microsoft začal těsněji s těmito firmami spolupracovat až tehdy, kdy i firemní uživatelé začali používat počítače, které pracovaly jak s Linuxem tak s Windows.

Microsoft a Novell podepsali dohodu, podle níž budou sdílet některé technologie a rovněž si navzájem platit licenční poplatky, do roku 2012.

Smlouva se širokým rozsahem

Obě společnosti vytvoří společné výzkumné zařízení, v němž bude Microsoft a Novell navrhovat a testovat nová softwarová řešení a spolu se zákazníky i open source komunitou spolupracovat na jejich vývoji a podpoře. Dohoda mezi Microsoftem a Novellem pokrývá především tři technické oblasti:

  • Virtualizace. Virtualizace je jedním z nejvýznamnějších trendů oboru. Microsoft a Novell budou společně vyvíjet virtualizační nabídku pro systémy Linux a Windows. 
  • Webové služby pro správu fyzických a virtuálních serverů. Jedná se o webové služby a architektury orientované na služby (Service Oriented Architectures - SOA). Microsoft a Novell chtějí přispět k tomu, aby správa smíšených prostředí se systémy Windows a SUSE Linux Enterprise i spojení systémů Microsoft Active Directory a Novell eDirectory byly pro zákazníky jednodušší.
  • Kompatibilita formátů dokumentů. Microsoft a Novell se zaměřil na zlepšení spolupráce mezi kancelářskými aplikacemi. Obě společnosti budou nyní spolupracovat na co nejlepším řešení sdílení kancelářských dokumentů mezi uživateli systémů OpenOffice.org a Microsoft Office a vytvoří překladače pro zlepšení spolupráce mezi formáty Open XML a OpenDocument.

Podle agentury Gartner pracuje dnes 21 procent počítačových serverů s operačním prostředím Linux, 67 procent používá Windows.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám