Hlavní obsah

Zakažte prodej iPhonů, burcuje Qualcomm v Číně

– Peking
Novinky, mif

Jeden z největších výrobců mobilních čipů na světě se snaží zakázat výrobu a prodej chytrých telefonů iPhone v Číně. Právníci americké společnosti Qualcomm podali u pekingského soudu žalobu na Apple pro porušení svých patentových práv. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americký podnik nesměřuje celý spor do Číny náhodou. Právě v této zemi se totiž vyrábí většina iPhonů, které se zároveň podstatnou měrou podílejí na celkových příjmech Applu.

Qualcomm tvrdí, že „jablečné“ smartphony využívají technologie, které porušují přinejmenším tři patenty. Týkají se řízení energie a funkce zvané Force Touch. Tedy schopnosti dotykového displeje rozeznávat různé intenzity přítlaku.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony s pořadovým číslem osm.

„Jde o naše technologie. Apple je používá ke zdokonalování svých přístrojů a zvýšení zisku, aniž by nám zaplatil byť jen jediný dolar,“ uvedla mluvčí Qualcommu Christine Trimbleová.

Podle ní se čipový gigant snažil s Applem na urovnání celého sporu dohodnout již dříve. Tyto snahy však přišly údajně vniveč.

Spor vedou i v USA

Soudní spor v Číně rozpoutal Qualcomm jen pár měsíců poté, co tento čipový gigant požádal americkou Komisi pro mezinárodní obchod (ITC), aby ze stejných důvodů zakázala prodej iPhonů a některých iPadů ve Spojených státech. Komise ale v tomto sporu ještě nerozhodla.

Tento spor se však týká zařízení využívajících čipy od konkurenční společnosti Intel. Qualcomm tvrdí, že tyto přístroje porušují šest jeho patentů, které zajišťují vyšší výkon zařízení a delší výdrž baterie. Firma neviní z porušování patentů přímo čipy Intelu, ale způsob, jakým je Apple ve svých přístrojích využívá.

Apple podle agentury DPA používá čipy Intel například v některých telefonech iPhone sedmé generace, kterou uvedl na trh v loňském roce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám