Hlavní obsah

Zájem o nové iPhony je obrovský. Zisk i výnosy Applu překonaly očekávání

Cupertino

Zisk i výnosy americké společnosti Apple ve fiskálním prvním čtvrtletí překonaly očekávání. Přispělo k tomu obnovení růstu prodeje iPhonů a rostoucí poptávka po doplňcích, jako jsou bezdrátová sluchátka AirPods. Čistý zisk za tři měsíce do konce prosince stoupl o 11,4 procenta na 22,24 miliardy USD (509 miliard Kč), oznámila firma.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

 
Článek

Zisk na akcii činil 4,99 dolaru, zatímco analytici čekali zisk jen 4,54 dolaru na akcii. Výnosy se zvýšily o devět procent na 91,8 miliardy USD, analytici počítali s výnosy jen 88,5 miliardy USD. Ve druhém fiskálním čtvrtletí firma očekává výnosy v rozmezí 63 miliard až 67 miliard USD, což je více než předpokládají analytici. To ukazuje, že firma věří v silnou poptávku po svých produktech i v období, které je obvykle nejslabším v roce.

Výnosy divize služeb, která zahrnuje iCloud či Apple TV+, stouply o 17 procent na 12,7 miliardy USD, zaostaly však za očekáváním. Tržby z prodeje iPhonů stouply o osm procent na 55,97 miliardy USD, hlavně díky novým modelům. Firmě se tak podařilo zastavit rok trvající trend poklesu tržeb z prodeje iPhonů.

Telefony s logem nakousnutého jablka existují již 13 let

Mobil

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti nabízí Apple vedle starších modelů hned tři různé iPhony. To nejlepší na pultech obchodů představují iPhony 11 Pro a 11 Pro Max. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u předloňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Apple iPhone 11 ProVideo: archív výrobce

Základ nabídky tvoří iPhone 11, který má ambice stát se „lidovějším přístrojem“. Zástupci společnosti Apple se také na loňské premiéře netajili tím, že právě tento model bude podle jejich očekávání nejprodávanější. Oficiální prodejní výsledky však doposud nebyly zveřejněny.

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí smířit s některými kompromisy. Kvalitní OLED obrazovku nahradil například obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu. Na druhou stranu předchůdce měl na zadní straně pouze jeden fotoaparát, v případě nové jedenáctky jde tedy rozhodně o posun správným směrem.

Duální fotoaparát u novinky staví na hlavním 12megapixelovém fotoaparátu, který je doplněn o širokoúhlý objektiv.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Cena akcií více než zdvojnásobila

Tržby z prodeje dalších produktů, včetně sluchátek AirPods či hodinek Apple Watch, stouply o 37 procent na deset miliard USD. Generální ředitel Tim Cook upozornil, že poptávka po těchto produktech je vysoká a Applu se ji nedaří uspokojit.

Cena akcií Applu se od minulého roku, kdy Cook varoval, že firma zřejmě nesplní své finanční cíle stanovené pro největší prodejní čtvrtletí fiskálního roku 2019, více než zdvojnásobila. Apple od loňského roku snížil ceny v Číně, která je jedním z jeho nejdůležitějších trhů, aby zde oživil tržby.

Společnost se také snaží prosadit v placených službách, loni spolu s bankou Goldman Sachs představila kreditní kartu a nabídla předplatné pro televizní a herní služby. V reakci na dnešní výsledky akcie firmy po oficiálním uzavření trhu rostou, napsala agentura Reuters.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Americká společnost Apple, výrobce přístrojů iPhone, kritizuje návrh poslanců evropského parlamentu na uzákonění jednotné dobíječky pro mobilní telefony,...

Výběr článků

Načítám