Hlavní obsah

Xiaomi vrací úder. Nařčení Litvy o cenzuře chce nechat nezávisle vyšetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Vilnius

Cenzurují chytré telefony od Xiaomi obsah, který vadí Pekingu? Přesně z toho obvinilo litevské ministerstvo obrany minulý týden čínského výrobce a vyzvalo své obyvatele, aby telefony značky Xiaomi nekupovali. Do celého sporu se nyní vloží třetí strana, která by nezávadnost telefonů měla potvrdit, či vyvrátit.

Foto: archív výrobce

Smartphone od Xiaomi (ilustrační foto)

Článek

„Charakteristiku některých zjištění zpochybňujeme. Zapojíme nezávislou odbornou třetí stranu, aby tvrzení ve zprávě posoudila,“ uvedl mluvčí Xiaomi v prohlášení. Čínská společnost neupřesnila, o kterou organizaci se jedná. Její mluvčí agentuře Reuters sdělil, že sídlí v Evropě.

Litva minulý týden v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnost Xiaomi. Zdůvodnila to tím, že zařízení „mají zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které vadí Pekingu“.

„Naše doporučení je nekupovat si nové čínské mobilní telefony a zbavit se těch koupených, jak to je jen možné,” uvedl náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Žádnou komunikaci necenzurujeme, ohradilo se Xiaomi proti varování Litvy

Mobil

Přístroje od Xiaomi prý dovedou cenzurovat věty „Svobodný Tibet” či „Dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu” a zhruba dalších 400 slov a výrazů. V zařízeních, jež směřují na trh v Evropské unii, je tato schopnost prý deaktivovaná, podle litevského úřadu je však možné spustit ji na dálku.

Xiaomi se ohrazuje

Proti tomu se ale již minulý týden zástupci společnosti Xiaomi ostře ohradili. „Zařízení Xiaomi v žádném případě necenzurují příchozí ani odchozí komunikaci uživatelů. Společnost Xiaomi nikdy neomezovala a neblokovala a ani nikdy nebude omezovat a blokovat jakékoli osobní chování uživatelů smartphonů Xiaomi, ať už se jedná o vyhledávání, volání, procházení webu nebo používání komunikačního softwaru třetích stran,“ uvedlo pro Novinky.cz české zastoupení společnosti Xiaomi.

Zdůraznilo přitom, že „společnost Xiaomi plně respektuje a chrání zákonná práva všech uživatelů a dodržuje obecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR)“.

Evropská jednička

Podle společnosti Canalys se podíl společnosti Xiaomi na trhu ve druhém čtvrtletí zařadil mezi 5 nejlepších na 65 trzích na celém světě. Číslem jedna je Xiaomi na 22 trzích, z toho na 10 z nich této pozice dosáhla společnost poprvé. Podle agentury Canalys se skupina ve druhém čtvrtletí roku 2021 poprvé umístila na 1. místě v Evropě, s tržním podílem 28,5 %. V západní Evropě dosáhl tržní podíl chytrých telefonů Xiaomi 22,2 % a byl zařazen mezi tři nejlepší.

Společnost Xiaomi zvýšila tržby o rekordních 64 procent. Díky prodeji telefonů

Mobil

Ve střední a východní Evropě je Xiaomi již třetí po sobě jdoucí čtvrtletí na prvním místě, s tržním podílem 36,4 %. Šesté čtvrtletí za sebou se umístila ve Španělsku na prvním místě s tržním podílem 41,2 %. A poprvé se skupina umístila také na prvním místě s tržním podílem 35,0 %, respektive 29,7 % v Itálii a ve Francii. Skupina se také udržela mezi třemi nejlepšími v Německu s tržním podílem 15,2 %.

Mobilní telefony Xiaomi si získaly velkou popularitu a rychlý růst také na rozvíjejících se trzích. Podle společnosti Canalys ve druhém čtvrtletí roku 2021 vzrostly dodávky chytrých telefonů Xiaomi v Latinské Americe meziročně o 324,4 % a zařadily se mezi tři nejlepší. Zároveň tržní podíl Xiaomi na Blízkém východě a v Africe vzrostl o 20,9 %, respektive o 8,5 %. Kromě toho skupina podala vynikající výkon v jihovýchodní Asii. Xiaomi se v jihovýchodní Asii umístilo na prvním místě a podíl na trhu dosáhl 28,2 %.

Napjaté vztahy mezi Litvou a Čínou

Vztahy s Litvou a Čínou jsou nicméně v posledních týdnech velmi napjaté. A to kvůli tomu, že Tchaj-wan, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, ohlásil změnu názvu svého zastoupení ve Vilniusu. To míní přejmenovat na Tchajwanské zastoupení. Jinde v Evropě používá název odkazující pouze na hlavní město Tchaj-pej.

Čína následovně povolala svou velvyslankyni ve Vilniusu ke konzultacím do vlasti. Litvu vyzvala, aby učinila totéž se svým velvyslancem v Pekingu.

Reklama

Související články

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Na evropském trhu se smartphony se ve druhém čtvrtletí nejvíce dařilo čínské společnosti Xiaomi. Té totiž patří v prodejích chytrých telefonů absolutní...

Výběr článků

Načítám