Hlavní obsah

Výroba zatím ohrožena není. Huawei má zásoby čipů za miliardy

Novinky, mif

Před týdnem obletěla svět zpráva, že výroba společnosti Huawei se dostane do problémů, protože americký čipový gigant TSMC ukončí s čínským podnikem spolupráci. Prozatím však Huawei žádné výpadky výroby řešit nemusí, vedení společnosti si předčasně udělalo zásoby za miliardy dolarů.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Aktuální situaci ohledně výroby telefonů značky Huawei a Honor se věnoval technologický server TechSpot. Ten poukázal na to, že vedení společnosti se na případné odstavení dodávek mobilních součástek připravovalo v podstatě poslední rok, tedy již krátce po vyhlášení amerických sankcí loni v květnu.

Díky tomu má Huawei nasmlouvané výrobní kapacity, případně vlastní skladové zásoby pro chytré telefony a další elektroniku za 23 miliard dolarů (513 miliard korun). Podle serveru TechSpot by takové zásoby měly vydržet čínskému podniku minimálně dva roky. To by měla být dostatečně dlouhá doba, aby Huawei problémy s nedostatkem výrobních kapacit vyřešil.

Francie během pár let de facto vyloučí Huawei z 5G sítí

Mobil

Situace na trhu není růžová

Na trhu s polovodiči jsou nyní výrobní kapacity výrazně nižší než poptávka ze strany jednotlivých výrobců. Najít jinou společnost, která by čipy pro Huawei vyráběla, tedy nebude vůbec jednoduché.

Předseda TSMC Mark Liu informoval investory již v první polovině července, že spolupráce s Huawei končí. A to údajně kvůli americkým sankcím. V opačném případě by totiž tento tchajwanský čipový gigant mohl přijít o klíčové objednávky z USA.

Prakticky okamžitě se tak vyrojily spekulace o tom, proč TSMC přestane dodávat čipy čínskému výrobci mobilů právě nyní. Americké sankce totiž byly uvaleny již v květnu loňského roku. TSMC však přestalo nové objednávky na procesory přijímat až letos 15. května. V současnosti tak dobíhají dřívější smlouvy, přičemž poslední wafery s hotovými čipy by měly být Huawei dodány 14. září.

Na telefonech Huawei budou aplikace Seznamu

Software

Telefony s osekaným Androidem

Americké sankce se netýkají pouze Huawei, ale také dceřiné značky Honor. Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Kvůli sankcím také některé státy vyřadily Huawei z výstavby 5G sítí. Tamní operátoři si tak musí vystačit s technologiemi konkurenčních společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám