Hlavní obsah

Volání přes internet je stále populárnější, především u Čechů

Češi patří v Evropské unii k těm národům, které vůbec nejvíce využívají k volání internet. Tento způsob komunikace se nicméně stává populárnějším prakticky ve všech zemích "sedmadvacítky", vyplývá také z průzkumu, o jehož výsledcích informovala Evropská komise. Celkem s pomocí internetu volá v unii přibližně 22 procent evropských domácností.

Článek

V Česku volá pomocí internetu zhruba polovina domácností. Lépe jsou na tom už prý jen v Lotyšsku (58 procent) a Litvě (51 procent). Průzkum byl proveden mezi přibližně 27 000 domácnostmi napříč Evropou.

Jeho výsledky ukázaly různé nové spotřebitelské trendy v evropských telekomunikačních službách. Zvýšená soutěž a konkurence prý Evropanům zajistily větší možnosti volby. Kromě rostoucího zájmu o volání přes internet se to projevuje třeba v tom, že se už téměř čtvrtina unijních domácností (24 procent) vzdala pevné linky ve prospěch mobilních telefonů.

Obecně se dá říct, že zatímco ve starých zemích unie je to zhruba u pětiny domácností, tak v nových členských zemí po rozšíření v roce 2004 se to týká 39 procent domácností.

Stále více lidí a domácností podle výsledků průzkumu také využívá bezdrátového připojení k celosvětové síti, například prostřednictvím satelitních sítí či mobilních telefonů. Tento trend je podle komise patrný právě třeba v Česku, na Slovensku či v Rakousku a Itálii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám