Hlavní obsah

Vodafone vytvoří největšího provozovatele mobilních věží v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Komunikační společnost Vodafone Group oddělí své operace zahrnující věže pro mobilní sítě na deseti evropských trzích do nové, samostatné společnosti, která bude největší svého druhu v Evropě. Nová firma by měla vzniknout v příštích 18 měsících a bude zahrnovat zhruba 61 700 věží, z toho 75 procent jich je na největších trzích, a to v Německu, Itálii, Španělsku a Británii. Vodafone by případně mohl nabídnout akcie této firmy na burze.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Logo Vodafone

Článek

Nová firma má název TowerCo a zahájit provoz má do května 2020. O budoucnosti firmy se stále jedná a bude o ní rozhodnuto v příštích 18 měsících, v závislosti na podmínkám trhu. Primární nabídka je jednou z možností. Zisk z prodeje chce Vodafone použít na snížení dluhu.

Podle odhadů by se roční příjmy TowerCo měly pohybovat kolem 1,7 miliardy eur (43,4 miliardy Kč). Hrubý provozní zisk EBITDA má činit 900 milionů eur.

Nabídky na koupi části portfolia věží

Vodafone oznámil loni v listopadu, že zahájil přezkum svého portfolia mobilních věží v Evropě s cílem zlepšit využití tohoto majetku. V rámci tohoto procesu firma podle svých slov již obdržela několik nabídek na koupi části portfolia věží.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě. Mobilní operace má ve 25 zemích, partnerství s mobilními sítěmi ve 41 dalších a širokopásmové operace na 19 trzích. Působí rovněž v České republice, kde poskytuje mobilní služby 3,9 milionu zákazníků.

Tento měsíc Evropská komise (EK) povolila Vodafonu převzít aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a České republice. Znamená to, že Vodafone v Česku převezme mimo jiné i kabelovou síť UPC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám