Hlavní obsah

Vodafone uvažuje o přesunutí centrály z Londýna do zahraničí. Kvůli brexitu

Britský mobilní operátor Vodafone by mohl přesunout své ústředí z Londýna do zahraničí, bude to ale záležet na výsledku britského jednání o podmínkách odchodu z Evropské unie. Operátor, který působí v řadě zemí EU včetně Česka, sdělil, že po čtvrtečním referendu o odchodu země z EU je pro něj důležité udržet si přístup k volnému pohybu lidí, kapitálu a zboží v EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firma sdělila, že na konkrétní závěry ohledně dlouhodobého umístění centrály je ještě příliš brzy. Dodala ale, že podnikne jakékoli kroky, které bude považovat za správné. Minulý týden šéf firmy Vittorio Colao upozornil na to, že kdyby Británie vystoupila z EU, riskovala by tím vyloučení z plánů na nový jednotný trh v digitálních službách.

Vodafone zaměstnává v Británii 13 000 lidí a mimo ni má v 16 zemích světa 108 000 zaměstnanců. Více než polovina firemního zisku za poslední finanční rok pocházela z podnikání v Evropě, Británie se na zisku podílela 11 procenty. Firma také sdělila, že začne své hospodářské výsledky účtovat v eurech namísto liber.

Vodafone je podle počtu zákazníků druhým největším mobilním operátorem na světě. Firma působí rovněž v České republice, kde měla na konci března zhruba 3,4 miliónu klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám